Hlavní stránka

Cykloutoulky Kubou 1 - Havana

(02.05.2010)

Přilétáme z německého Frankfurtu přímo do hlavního města Kuby, tedy do Havany. Z letiště se ihned s našimi obrovskými zavazadly (sbalenými koly v krabicích) přesouváme do tzv. casa particulares, což je taková kubánská obdoba "zimmer frei". Paní domácí nás přijímá velmi přátelsky a hned se s ní domlouváme na prodloužení našeho pobytu v Havaně z původních plánovaných 2 dnů na tři. To abychom získali více prostoru na skládání kol, nákup zásob na cestu, ale hlavně na prohlídku samotné Havany, o které jsme strašně moc slyšeli.

První kubánské dopoledne trávíme skládáním kol. Jde nám to celkem od ruky a již po 4 hodinách máme hotovo a můžeme vyrazit do města. Bydlíme v turisty ne moc navštěvované čtvrti Centro Habana, ale hned po pár minutách zjišťujeme, že to je asi ta pravá živá Havana. Oprýskané domy, hloučky posedávajících a pokřikujících Kubánců, všude trošku zmatku a chaosu, ale přesto je všude cítit příjemná atmosféra. 

Auto - muzeální kousek

Muzeální kousek

Pokračujeme po vyhlášeném pobřežním bulváru Malecón k pevnosti Fortaleza de San Carlos a dále k hlavní katedrále. To jsme v turistickém centru Havany v části Habana Vieja. Všude v ulicích obdivujeme staré americké limuzíny z první poloviny 20. století a připadáme si trošičku jak v automobilovém muzeu. 

Bicitaxi v cetnro Habana

Bicitaxi v Cetnro Habana

Následující celý den trávíme touláním se po Havaně po jejích dalších zajímavostech. Ulice jsou plné tzv. bicitaxi, což jsou takové velké zastřešené tříkolky, kterými se můžete nechat svézt. Dalším druhem městské dopravy kromě běžných taxíků jsou tzv. cocotaxi, malé žluté motorové trojkolky ve tvaru kokosového ořechu. Přehlédnout se nedají také dlouhatánské autobusové přívěsy tažené kamionem, do kterých se vejde mnoho desítek cestujících. 

Historické centrum Havany.

Historické centrum Havany.

V Havaně narážíme také na nepříjemné "jineteros", což jsou lidé, kteří se snaží nalákat a různými způsoby obelstít turisty. I my se částečně stáváme obětí, když nás pozvali do jednoho kulturního domu na "mojito", což je pravý kubánský nápoj s příchutí máty. Nakonec po nás vyžadovali, abychom zaplatili nejen za naše pití, ale i za to jejich. Na tuhle fintu jsme jim ale neskočili a po párminutovém vyjasnění situace s číšníkem platíme za sebe a odcházíme. Číšník na dané podvodníčky volá policii, neboť oni na zaplacení údajně nemají. Takže příště již musíme být více ostražití… .

 Habana Vieja

Habana Vieja

Samotné město Havana nás strašně zaujalo svojí nádhernou koloniální architekturou. Takové množství historických budov, starobylých památek atd. se jen tak nevidí. Škoda jen, že velké množství domů je ve špatném, mnohdy až zpustošeném stavu. Být tu před padesáti a více lety, to muselo být něco nepředstavitelně nádherného…

Cocotaxi v Havaně

Cocotaxi v Havaně


 

Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress