Hlavní stránka

Portage Glacier - Aljaška

(25.04.2010)

Rozvažoval jsem před informačním centrem v Anchorage, jak se k jezeru dostanu. Těch 55 USD podle prospektu se mi zdálo dost. Tu ke mně přišel vousáč a ptá se: "Na jezero? Dejte mi 30 babek a můžeme hned odjet."

Jezero je na konci úzkého zálivu, vzdálené asi 80 km od Anchorage na jihovýchod. Cesta vede mezi stoupajícími kopečky, záliv se stále zužuje, na strmých stráních kvetou keříky a mezi nimi se pasou ovce a šplhají jako kamzíci. Přibývá sutí a lavinových svahů. Silnice sleduje malou řeku, která tu tvoří zákruty a ramena. "Je tu hodně ryb i všech pět druhů pacifických lososů. Než si projedete jezero na loďce a obejdete trasu, nachytám si nějaké na večeři", vykládá řidič s úsměvem a já chápu, proč mi snížil cenu. Vždyť mu vlastně platím jeho výlet za rybami.

Dojíždíme na konec údolí a vpravo se objevuje ledovec Explorer. Na skalnatém svahu visí jeho čelo, ze kterého se občas utrhne kus ledu a padá dolů k cestě. Voda jezera končí v malé nádrži, za kterou jsou už vidět dva kempinky. Vedle nich je další visící ledovec a pak už jsme u návštěvnického centra.

 

Ledovcové jezero leží v rekreační oblasti o rozloze 3 480 ha, která patří do rozsáhlého chráněného parku Chugach. Zalednění tu "pracuje" už přes milion let. Bylo kdysi daleko mohutnější a ledovcem byly obroušeny všechny okolní kopce. Led je nyní asi 800 m tlustý. Dnes se čelo ledovce pohybuje dopředu každým rokem o 38 cm, ale odtávání čela je větší, takže ledovec vlastně ustupuje už od roku 1914, kdy se začalo tvořit jezero. Za 10 let čelo ledu z vod jezera zcela ustoupí. V moderním informačním středisku jsem dostal nějaké materiály a prohlídl si video o celé oblasti.

Pro pořízení nejlepších záběrů zblízka jsem se pak dal na hodinovou projížďku po jezeře lodicí Ptarmigan (je to název národního ptáka Aljašky - sněžníka či sněhule). Loďka projíždí pomalu mezi kusy ledovce různých velikostí a bizarních tvarů, fotoaparát cvaká, modrou oblohu s mráčky doplňují zelené stráně, vše se zrcadlí v průzračné vodě. Zdá se, že i kusy plovoucího ledu jsou namodralé. Průvodce vysvětluje: "Masa krystalů ledu v ledovci je tak kompaktní, že má jen málo bublin nebo trhlinek a odráží jen krátké vlnové délky světla, ostatní barvy absorbuje".

Dal jsem se potom ještě na procházku po břehu jezera. Řidič auta mi na zpáteční cestě nabízel krásného růžového lososa, ale večer jsem už odlétal. Tak snad "někdy příště".


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress