Hlavní stránka

Dvě pobaltská zastavení

(02.04.2010)

Popisování toho, že pobaltská příroda, i když poněkud smutná, je velice krásná, by bylo pověstným "nošením dříví do lesa". V té její určité zádumčivosti je právě její originalita.

Obě moje vyprávění jsou situována do doby před více než 15 roky. První zastávka byla na největším hradě Evropy - Malborku, který leží na řece Nogat (jedno z ramen delty Wisly), asi 30 km od mořského pobřeží. Provázela nás tu krásná průvodkyně Jadwiga. Rozlehlý a majestátní hrad je postavený z červených cihel, jak je ostatně zvykem v těchto krajích, kde je přírodní kámen vzácností.

Hrad leží na území bývalého Pruska a pro Poláky je symbolem německé rozpínavosti. Na přelomu 13. a 14. století byl sídlem Řádu německých rytířů. Později připadl polským králům a po dělení Polska na konci 18. století Prusku. Po roce 1945 čekala hrad celková rekonstrukce a dnes se skví ve své velkolepé gotické kráse. Je zařazen na listinu světových památek UNESCO.

Z Polska jsem se přenesl do litevského Kaunasu. Ještě večer jsem si zašel do restaurace a poručil si litevskou specialitu cepelinas (něco jako bramborák s mletým masem a koprovou omáčkou). Bylo to výtečné, k tomu dobře vychlazené pivo značky Švituris.

Po přespání na faře, což mně umožnil duchovní z jednoho kostela, jsem navštívil překrásné poutní místo Križiu Kainas (Hora křížů), vzdálené asi 12 km severně od městečka Šilaulial. Říká se, že kdo nenavštívil toto "svaté místo", v Litvě nebyl. Je to uměle navršený kopec v rovinaté krajině se snad tisícem křížů z různých materiálů a různých velikostí a tvarů. Na křížích jsou často navěšeny růžence a jiné devocionálie. Za dob SSSR bylo místo několikrát buldozery zplanýrováno, na což ale vždy následovalo opětné vztyčení křížů.

Obě tato místa stojí jistě za zhlédnutí.


 

Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress