Hlavní stránka

Nejlépe se žije ve Francii, nejhůře v Somálsku

(16.01.2010)

Tato informace vychází z tzv. indexu kvality života, který již 30 let sestavuje magazín International Living. Podle tohoto média v roce 2009 obsadila se svojí kvalitou života Česká republika 24. místo ze 194 hodnocených zemí světa, což sice není zrovna nejhorší, ale je to o devět míst horší bilance, než v roce 2008.

Žebříček indexu kvality života vede v posledních pěti letech Francie. Oproti roku 2008 si mimo ČR pohoršily např. i Spojené státy, naopak na druhé místo postoupila Austrálie.

Magazín sestavuje svůj žebříček podle devíti kategorií: životní náklady, kultura a zábava, ekonomika, životní prostředí, svoboda, zdravotnictví, infrastruktura, bezpečnost a podnebí.

Podle International Living není první místo Francie žádným překvapením. "Otravnou byrokracii a vysoké daně více než vyvažuje nepřekonatelná kvalita života a nejlepší zdravotnický systém na světě," uvádí irský magazín. Druhé místo obsadila Austrálie před Švýcarskem. Spojené státy klesly ze třetího na sedmé místo především kvůli svému hlubokému hospodářskému poklesu. Na čtvrtém místě se umístilo v roce 2009 Německo, které International Living vyzdvihl za kvalitní služby a efektivitu. Do první desítky patří ještě Nový Zéland, Lucembursko, Belgie, Kanada a Itálie. Z bývalých socialistických států skončilo v roce 2009 na 20. místě Maďarsko (i když si prošlo hlubokou krizí), na 22. místě Litva a na 24. naše Česká republika.

Za Českou republikou se i letos umístilo Spojené království, což jeho média nesou jen velmi těžko. ČR přitom předstihla Británii již v roce 2008, kdy byla na 15. příčce o stupínek za 14. Litvou a před 16. Maďarskem. Důvody, proč se Spojené království umísťuje "tak nízko" jsou především nepříjemné klima, rostoucí zločinnost, "přecpané" silnice a stejně přeplněná města. Ku podivu za ČR se umístily např. i Švédsko a Japonsko, obě země pro své vysoké náklady na živobytí. Náš východní soused Slovensko je veden v žebříčku na 43. příčce. Poslední místa patří 192. Súdánu, 193. Jemenu a 194. Somálsku.

Časopis International Living se snaží upozorňovat své čtenáře, které země nebo která místa jsou zajímavé z hlediska nákupu realit, přesídlení či života v důchodu (zaměřuje se na skupinu zámožných lidí, kteří "na to mají" a tak to pro nás, běžné české smrtelníky, není zase až tak zajímavé čtení).

Kvalita života v jednotlivých zemích v roce 2009 podle stránek www.internationalliving.com

1. Francie

18. Finsko

35. Polsko

2. Austrálie

19. Uruguay

36. Japonsko

3. Švýcarsko

20. Maďarsko

37. Chorvatsko

4. Německo

21. Portugalsko

38. Brazílie

5. Nový Zéland

22. Litva

39. Ekvádor

6. Lucembursko

23. Andorra

40. Lotyšsko

7. USA

24. Česká republika

41. Irsko

8. Belgie

25. Spojené království

42. Rep. Jižní Korea

9. Kanada

26. Argentina

43. Slovensko

10. Itálie

27. Slovinsko

44. Bulharsko

11. Nizozemsko

28. Řecko

45. Kypr (řecká část)

12. Norsko

29. Monako

46. Mexiko

13. Rakousko

30. Švédsko

47. Izrael

14. Lichtenštejnsko

31. Chile

48. Island

15. Malta

32. Estonsko

49. Bermudy

16. Dánsko

33. Kostarika

50. Sv. Kitts & Nevis

17. Španělsko

34. Panama

51. Rep. Jižní Afrika



 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress