Hlavní stránka

Srbsko chce do konce roku 2009 podat přihlášku do EU

(24.12.2009)

Srbský ministerský předseda Mirko Cvetkovič oznámil, že se jeho země rozhodla do konce roku 2009 podat přihlášku ke vstupu do Evropské unie. Srbský prezident Boris Tadič v souvislosti s připravovanou přihláškou uvedl, že kandidaturu své země projednával se všemi 27 členy EU a velká většina z nich prý jeho úmysl podpořila.

Vláda Srbska své rozhodnutí symbolicky oznámila dne 19. prosince 2009, kdy Srbové, Makedonci a Černohorci mohli poprvé po 19 letech opět vstoupit do poloviny evropských zemí bez víz. Obyvatelé těchto tří zemí, pokud mají pas s biometrickými údaji, mohou bez víza pobývat až 90 dní v evropských zemích, které tvoří tzv. schengenský prostor. 

Evropská komise navrhla zrušení vízové povinnosti pro občany těchto tří bývalých jugoslávských republik v polovině července 2009 poté, co všechny tři země splnily požadavky týkající se dostatečné kontroly hranic a potlačení kriminality a korupce. 

Srbsko, Černá Hora a Makedonie tuto historickou událost oslavují jako návrat do "evropské rodiny" a další přiblížení se k EU. Ministři vnitra Srbska, Černé Hory a Makedonie ve společném prohlášení napsali, že odstranění vízové povinnosti "je pro západní Balkán významným povzbuzením v přibližování se k EU".

Víza ale budou i nadále Srbové, Černohorci a Makedonci potřebovat pro vstup do Spojeného království, Irska, Rumunska, Bulharska a na Kypr. Zmírnění vízového režimu do zemí EU se také nevztahuje na občany z Kosova, jehož nezávislost neuznaly všechny členské státy EU, a také na občany Albánie a Bosny a Hercegoviny. Podle EU totiž obě tyto země nesplnily všechny podmínky, které pro tento krok unie požaduje.

Občané v Srbsku, Makedonii a Černé Hoře si připomínají, že evropské země zavedly v roce 1991 vízovou povinnost jako krok proti režimu Slobodana Miloševiče, prezidenta tehdejší Jugoslávie, jejímiž součástmi tyto tři "mladé" balkánské republiky tehdy byly.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress