Hlavní stránka

O Vatikánu trochu jinak

(15.12.2009)

V povědomí každého návštěvníka "papežského státu", nejmenšího na světě, jsou zakódovány informace či zážitky z návštěvy Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Berniniho kolonády či přímo návštěvy Svatopetrské baziliky. Chci se však podělit o jeden svůj zážitek ze své druhé návštěvy Vatikánu...

Za celkem normálního letního počasí jsem začal po schodech vystupovat na vrchol kopule chrámu Svatého Petra. I když mi výstup dlouho netrval, nahoře jsem s úžasem zjistil, že mezitím obloha ztemněla tak, že den se téměř proměnil v noc. Za pár minut již nestačily chrliče odvádět proudy vod bouřkového lijáku, které se dole v hloubce tříštily o dláždění náměstí Sv. Petra. Nad pahorky Kapitolem, Palatinem, Quirinalem i dalšími (celkem je jich v Římě sedm) se rozpoutala úžasná scenérie křižujících se blesků doprovázených ohlušujícím hřměním.

Asi po dvaceti minutách celé toto divadlo jakoby mávnutím kouzelného proutku skončilo, nebe se úplně vyjasnilo a nad Vatikánem se rozklenula dokonalá duha. Symbolika tohoto přírodního úkazu právě na tomto místě byla tak silná, že tento zážitek si budu pamatovat až do konce svého života.

Příbuzné články:

Vatikán

Bazilika sv. Petra ve Vatikánu


 

Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress