Hlavní stránka
Stambacher

Island podal přihlášku ke členství v EU

(23.07.2009)

Islandský parlament se v polovině července 2009 těsnou většinou vyslovil pro to, aby země požádala o vstup do EU. Pro žádost o vstup hlasovalo 33 zákonodárců, 28 bylo proti a dva se zdrželi. Následně druhý den na to v pátek 17. 7. 2009 předal islandský velvyslanec ve Stockholmu tajemníkovi švédského ministerstva zahraničí (Švédsko v současnosti předsedá EU) islandskou přihlášku do EU. Islandský velvyslanec při EU v Bruselu ve stejné době předal stejnou přihlášku Evropské komisi. Přihlášku ke členství v EU nyní ještě oficiálně předala také islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttir svému švédskému kolegovi Fredriku Reinfeldtovi.

Zároveň bude Islandská republika usilovat o co nejrychlejší přijetí Eura, aby země získala silnou měnu pomocí níž by mohla obnovit svojí ekonomiku.

Island - Húsavík

Sociálnědemokratická premiérka vidí v členství své země v EU jedinou možnost, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství, které těžce postihla světová finanční krize. Přijetí Islandu do EU by se podle některých "bruselských kruhů" a švédského předsednictví mohlo uskutečnit v letech 2011-2012. Výhodou Islandu je, že je od roku 1994 členem Evropského hospodářského prostoru a je i v Schengenském prostoru. Díky členství v EHP má Island do značné míry sladěno své zákonodárství s legislativou EU. Proto by vstupní jednání mohla být kratší, ale nikoliv snazší. I když by Island prakticky okamžitě mohl uzavřít zhruba dvě třetiny kapitol, do nichž jsou členěny přístupové rozhovory, ty nejtěžší kapitoly ještě zbývají - EHP nezahrnuje společnou zemědělskou a rybolovnou politiku EU.

Reykjavík - Hallgrímskirkja

Problémem Islandu je obrovský státní dluh. Podle ministra financí Steingrímura Sigfússona zanechal pád čtyř hlavních islandských bank v roce 2008 320 tisícům obyvatelům ostrova dluhy ve výši tří až čtyř bilionů islandských korun (436-582 miliard korun českých). To odpovídá více než 200 % hrubého národního produktu Islandu. Dalším problémem je povinnost zaplatit dluh celkem 3,6 miliardy € (přes 93 miliard korun českých) Spojenému království a Nizozemsku. Jde o garance vkladů u zahraničních poboček islandských bank, jimž byly zmrazeny účty a Spojené království kvůli tomu dokonce islandské instituce umístila na seznamu teroristických organizací. Islandská vláda poté dala záruky, že bude krýt tyto vklady v souladu s evropskými pravidly.

Island - Landmannalaugar

Další překážkou přístupových rozhovorů zcela jistě bude islandský rybářský průmysl, jehož produkty představovaly v roce 2008 asi 37 % exportu země a který je pro Islanďany velmi citlivou otázkou národní identity. Svá moře bohatá zejména na tresky a sledě si Island pečlivě střeží (v 50. a 70. letech 20. století vedl dokonce se Spojeným královstvím tzv. "tresčí války"). Unijní rybolovná politika stanoví mimo jiné pro každou členskou zemi roční kvóty či přísná pravidla pro rybářské náčiní a praktiky. Island by také se vstupem do EU musel zpřístupnit část svých vod zemím unie a byl by mu omezen lov velryb a tuleňů.

Island - Landmannalaugar

Dalšími kapitolami, v nichž Island nemá legislativu plně sjednocenou s unijní, jsou např. zemědělství, regionální a rozpočtová politika, justice a vnitro. Potíže při rozhovorech může podle analytiků působit i stabilita islandských finančních institucí. EU prý nebude souhlasit ani s rychlým zavedením Eura a problémem budou i peníze, které si občané EU uložili do islandských bank před jejich zhroucením.

Island - Húsavík

Další rozšíření EU závisí na vůli občanů Islandu, kteří budou muset vstup do EU schválit v referendu po ukončení přístupových rozhovorů a dále i na ratifikaci lisabonské smlouvy, či přijetí jiné úpravy základních smluv EU, protože současná niceská Smlouva o EU počítá maximálně s 27 členy.

Island - Sudhur


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress