Hlavní stránka

Al-Iskandaríja, Egypt

(02.09.2009)

Alexandrie je město ležící na břehu Středozemního moře, (arabsky Al-Iskandarija), jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město guvernátu Al Iskandariyah.

Nachází se na 31° severní šířky a 15° východní délky, 208 kilometrů severozápadně od Káhiry. Ve městě žije 3 800 000 obyvatel.

Alexandrie neboli Al-Iskandaríja

Město založil v dubnu roku 331 př. n. l. Alexandr Veliký jako budoucí hlavní město své říše. Když však v mladém věku zemřel, byl zde v mauzoleu pohřben. V následujících letech získali vládu nad Egyptem Ptolemaiovci a z Alexandrie učinili své sídelní město. Za jejich vlády se z Alexandrie stalo jedno z nejvýznamnějších a největších měst starověku - druhé největší po Římu.

Alexandrie - knihovna

Ve městě kdysi stála proslulá Alexandrijská knihovna, která uchovávala zřejmě až 700 000 svitků. Osudy této knihovny jsou nejasné - antické prameny hovoří o požáru knihovny při obléhání Caesarově v letech 48/47 př. n. l., další pak dávají vinu císaři Aureliánovi ze 3. století n. l. Jiné zdroje přičítají její konec až Amru íbn al-Ásovi, který dobyl Egypt v r. 641. Slávu antické Alexandrie definitivně pohřbilo rozsáhlé zemětřesení v roce 856, kdy velká část tehdejšího města klesla pod mořskou hladinu.

Alexandrie - knihovna

Centrum dnešního města tvoří náměstí Midan Saad Zaghoul s mnoha obchody. Na jeho konci jsou autobusové a železniční nádraží a dva přístavy - rybářský východní a západní, kde jsme kotvili s Costou Evropa i my. Turisty oblíbená je promenáda Sharia 26th July s pevností Quait Bay z roku 1480. Ta byla postavena na příkaz mameluckého sultána Kajtbáje na místě, kde až do roku 1326 stál 110 metrů vysoký maják (jeden ze sedmi starověkých divů světa). Maják na ostrově Faros z roku 280 před naším letopočtem nechal postavit král Ptolemaios Sótér, stavba byla dokončena za vlády jeho syna Ptolemaia Filadelfa.

Alexandrie - pevnost

Maják vystavěl zřejmě v letech 299 až 279 př. n. l. Sóstratos z Knidu. Oheň hořící na vrcholu majáku byl prý vidět na vzdálenost 57 kilometrů. Prostě div světa. Vybudováním pevnosti Quait Bay tehdy došlo k propojení ostrova Faros s africkou pevninou. V pevnosti je umístěno Námořní muzeum s památkami na Napoleona a Mořské muzeum.

Alexandrie neboli Al-Iskandaríja

V Alexandrii kdysi stával hlavní chrám boha Serapise - Serapeum. Šlo o božstvo stvořené Ptolemaiem Sótérem patřící jak Egypťanům, tak i Řekům. Císař Dioklecián u Serapeua nechal postavit třicetimetrový sloup. V tomto přístavním městě na Sharia Youseff stojí jediné římské divadlo v Egyptě (bylo objeveno při archeologických výzkumech v roce 1964). Divadlo tvoří půlkruh kolem arény. Do jeho 13 teras se vejde na osm set diváků. Pokud by Vás zajímaly řecko-římské památky, pak je lze shlédnout v Řecko-římském muzeu poblíž velmi moderní Alexandrijské knihovny.

Alexandrie neboli Al-Iskandaríja


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress