Hlavní stránka
Stambacher

Vilnius vítá návštěvníky

(18.06.2009)

Při vzpomínce na první návštěvu Vilniusu jako hlavního města samostatné Litvy v roce 1995, se musím dnes sklonit před tím, jakých změn město dodnes doznalo. V době příslušnosti ke Svazu (SSSR) byla celá oblast jeho západních hranic, podle tehdejší vojenské doktríny, potencionálním bojištěm. Proto sem šly jen nejnutnější investice a ty hlavně pak do průmyslových objektů.

Stará, historická centra byla spíš na okraji zájmu. Lidé z nich odcházeli do nových sídlišť na předměstí a tak mnohdy i historicky cenné objekty chátraly. Výsledkem působení zubu času byly jen obvodové zdi bez okenních rámů, zřícené střechy a podlahy. Náprava začala s velkou zahraniční finanční pomocí asi v polovině devadesátých let. Bylo obdivuhodné sledovat, jak se rok od roku měnilo Staré město (dnes na seznamu historického a přírodního dědictví UNESCO). 

Později došlo i na vybavenost (obchodní centra, místa zábavy a vzdělávání). To také ukazuje, jak rostla kupní síla obyvatel. Dnes může návštěvník využívat nákupní a zábavní centrum AKROPOLIS, asi největší svého druhu v Pobaltí, nově vybudovaný akvapark s velkou nabídkou vodních atrakcí (druhý největší v Litvě) a nejblíže k centru pak nejnovější středisko EVROPA ve "vilniusském Manhatanu". 

V roce 2008 skončila velkolepá rekonstrukce promenádní třídy Gedemino vedoucí od Katedrály k Sejmu (parlament) a tím prakticky celým středem města. Obrovská výstavba se z centra přesouvá dále na předměstí a na donedávna zcela pustých místech vznikají nová sídliště, obchodní a bankovní centra a občanská vybavenost. 

Vilnius se stal výstavní vstupní branou do Pobaltí. Určitě stojí za to se sem podívat a popřát svobodné Litvě, aby i další místa, této přírodními krásami oplývající země, se rozvíjela obdobně. Rok od roku přibývá návštěvníků Litvy a Vilniusu. Dnes mají již co nabídnout.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress