Hlavní stránka

Jezdecký památních Čingis chána se stane vizitkou Mongolska

(08.05.2009)

V prostoru Cinžboldog v okrese Erdene asi 50 km od Ulaanbaataru byl dokončen na počátku roku 2009 velkolepý památník Čingisovi, který bude mít zanedlouho stejný význam pro Mongolsko jako Socha svobody pro USA nebo Eifelova věž v Paříži, alespoň tak se Mongolci domnívají.

Památník vzniká v režii firmy Dženkotour. Předpokládá se, že se místo stane významným návštěvním bodem pro zahraniční návštěvníky Mongolska. V okolí se již v tomto pololetí začíná stavět i další vybavení služeb. Hotová je již nejenom vlastní stavba a ohromná socha, ale také nedaleko stojící jurtová vesnička.

Celý monument je 40 metrů vysoký a tvoří ho návštěvní sál spolu s jezdeckou sochou Čingise upřeně hledícího do nekonečné stepi táhnoucí se před ním. Vnitřkem sochy je možné se po schodišti dostat k vyhlídkové terase na hlavě koně. Odtud se návštěvníkovi otevře pohled na okolní panorama stepí a hor.

Mongolsko se v posledních letech stává cílem řady turistických zájezdů a počet návštěvníků dosahuje téměř 400 tisíc. Příjmy z cestovního ruchu tvoří asi 10% HDP. V zemi je k dispozici 320 hotelů, asi 200 turistických základen a obsluhou se zabývá asi 500 subjektů. V nejbližší budoucnosti budou dostavěny kapacity k uspokojení té nejnáročnější klientely. Přírodní podmínky Mongolska jsou dobrým předpokladem pro rozvoj cestovního ruchu. V okolí Ulaanbaataru jsou dva překrásné národní parky, buddhistické kláštery a lidový folklór. Přejme této sympatické zemi aby se dál aktivně rozvíjela a přijímala i návštěvníky od nás. Návštěva Mongolska stojí za to!


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress