Hlavní stránka

Réunion

(30.05.2009)

Réunion je zámořský departement a současně zámořský region Francie ležící v Indickém oceánu na 21. rovnoběžce j. š. a 56. poledníku v. d. východně od Madagaskaru. Spolu s Mauritiem, jeho ostrovem Rodrigues a dalšími drobnými ostrůvky patří do souostroví Maskarény.

Ostrov je sopečného původu, jeho nejvyšší horou je Piton des Neiges (3 071 m n. m.). Na Réunionu je aktivní štítový vulkán Piton de la Fournaise (2 632 m n. m.). Ten je "pohyblivý", protože se s každou další erupcí posunuje jihovýchodním směrem. Je tedy velkou turistickou atrakcí projít se po železných lávových polích. 

Sommet Piton des Neiges

Doslova v srdci ostrova vytvořily obrovské ledovcové sesuvy tři sopečné kotle Mafate, Cilaos a Salazie. Jejich úzké průsmyky se stáčejí a směřují k moři. Další atrakcí je pustá, měsíční krajině podobná oblast La Plaine des Sables et du Volcan. Jako kontrast vnitrozemí působí mořské pobřeží s korálovými útesy a bílými písečnými plážemi, množstvím kokosových palem.

Réunion má rozlohu 2 512 km2 a žije na něm 803 000 obyvatel. Hlavním městem této nejlidnatější francouzské zámořské državy (287 ob./km2) je Saint Denis na severním pobřeží. Ve městě žije podobně jako v Plzni kolem 162 000 obyvatel (CIA/2008). Druhým největším městem je na jihu ostrova ležící Saint-Pierre.

Saint Denis

Ostrov byl objeven v roce 1513. Francie ke svému území připojila v roce 1638 tehdejší Île-de-Bourbon a od roku 1642 jej začala osídlovat. Bylo sem dovezeno mnoho otroků z Afriky, aby zde pracovali na plantážích cukrové třtiny. Od roku 1674 byl ostrov Réunion v držení francouzské Východoindické společnosti - Compagnie des Indes. Roku 1718 připojila Francie tehdejší Île-de-Maurice (Mauritius) a postupem času získávala pod svůj vliv i další dosud neobydlené ostrovy v západní části Indického oceánu. V roce 1744 zabrala tehdejší Île de La Bourdonnais (Seychely) a Čagoské ostrovy jižně od Malediv (dnes Britské indickooceánské territorium). Všechna tato území ztratila s výjimkou Réunionu v roce 1814 po napoleonských válkách a nuceném odchodu Napoleona na Elbu.

Sainte Suzanne Niagara Falls

Réunion se v roce 1946 stal francouzským zámořským departementem a v roce 2003 i zámořským krajem. Většinu obyvatel tvoří potomci afrických otroků a francouzských osadníků, zejména z Normandie. Míšením Francouzů a bývalých afrických otroků vznikla současná mulatská populace mluvící kreolizovanou francouzštinou - réunionštinou (směsí normanské francouzštiny a malgaštiny). Réunion je součástí Evropské unie, měnou je Euro. Na Réunionu se pěstuje cukrová třtina, vanilka, ananasy, banány, tabák, zelenina a tropické ovoce. Význam má i mořský rybolov. Vyvážejí se produkty z cukrové třtiny - ovocné sirupy a rum. Velký význam má pochopitelně moderní rozšiřující se "turistický průmysl".

Réunion - vlajka


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress