Hlavní stránka

Den svatého Patrika

(17.03.2009)

Po tisíce let slavili Irové 17. březen jako den svatého Patrika. Po celou tu dobu to byl především náboženský svátek připomínající výročí jeho smrti v pátém století. První oslava tohoto dne, podobná tomu jak ji známe dnes, se ovšem vůbec nekonala v Irsku, ale ve Spojených státech.

17. března roku 1762 pochodovaly irské vojenské oddíly přes New York City a společně se svou hudbou sklidily velký obdiv. Tak, jak ve Spojených státech rostly počty irských přistěhovalců, sílilo také irské americké vlastenectví a Den svatého Patrika byl výbornou příležitostí, jak oslavit svůj původ. Dnes se tento svátek slaví nejen ve Spojených státech, Kanadě a Austrálii, ale doslova po celém světě a na mnoha místech vzdálených od Irska, včetně Japonska, Singapuru a Ruska.

V samotném Irsku byl ale tento den dlouho uznáván především jako náboženský svátek a dokonce až do roku 1970 tu platilo nařízení, že 17. března musí být zavřeny všechny hospody a puby. To už se ovšem na Den svatého Patrika po celém světě pařilo v duchu hesla: "Každý může být aspoň jeden den v roce Irem".

Teprve začátkem roku 1995 zahájila irská vláda celonárodní kampaň k využití Dne svatého Patrika pro rozvoj cestovního ruchu a jako prezentaci Irska ve zbytku světa. Irové se do oslav pustili s vervou a oslavy Dne svatého Patrika v Dublinu se záhy staly jedny z největších. Každý rok tu v ulicích města slaví kolem jednoho miliónu lidí. Pořádají se tu průvody, koncerty, venkovní divadelní představení, ohňostroje, show a slavnostní přehlídky plné alegorických vozů a všude je vidět jen jediná barva - zelená, stejně jako je zelené celé travnaté Irsko. Symbolem svátku je shamrock – jetelový trojlístek, o kterém se tvrdí, že pomocí něho svatý Patrik vysvětloval pohanům princip Nejsvětější Trojice. Svůj náboženský základ už tento den ale téměř ztratil a Irové svůj nejvýznamnější svátek slaví především hudbou, tancem a popíjením černého piva či tradiční irské whiskey.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress