Hlavní stránka

Švýcarsko vstoupilo do schengenského prostoru

(12.12.2008)

Švýcarská konfederace dne 12. prosince 2008 otevřela své pozemní přechody na hranicích se zeměmi EU a ukončila zde kontroly osob. Od půlnoci na dvanáctý prosinec je tato alpská země plnoprávným členem schengenského prostoru. Protože však nepatří do jednotného celního prostoru Evropské unie, kontroly zboží na hranicích nadále zůstávají v platnosti.

Na švýcarských letištích zůstává také zatím vše při starém. Zde začne schengenský režim platit od 29. března 2009, až letiště dobudují zvláštní zóny pro občany zemí tohoto prostoru.

Vše potřebné při vstupu proběhlo na pozemních komunikacích bez jakýchkoliv problémů. Švýcarští celníci se nyní věnují pouze kamionům. Jejich fronty před hranicemi zůstávají stejně dlouhé jako dosud. Možná i proto změna v hraničním režimu není na první pohled příliš patrná. Švýcarská policie bude uskutečňovat jen namátkové silniční kontroly osob hlouběji v příhraničí, tak jako obdobná praxe funguje i v dalších zemích "Schengenu".

Švýcarsko není členem EU, i když je jejími členskými zeměmi zcela obklopeno, ale úzce s ní v mnoha případech spolupracuje. Myšlenka vstoupit do EU zatím ještě nenašla v zemi dostatečnou podporu. Vstup do schengenského systému si Švýcaři odsouhlasili v referendu v roce 2005, po třech letech jejich volba vstoupila v platnost.

Schengenský prostor od 12. prosince 2008

Schengenský systém odboural vnitřní hranice mezi členy a přenesl veškeré vstupní kontroly na vnější hranice společenství. K schengenskému prostoru se připojily všechny země EU s výjimkou Spojeného království, Irska, Kypru, Bulharska a Rumunska. O připojení k Schengenu jedná také Lichtenštejnsko. Až do vyřešení jeho záležitosti bude veškerý provoz na lichtenštejnské hranici monitorovat kamerový systém.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress