Hlavní stránka

Národní park Hoge Veluwe: van Gogh a bicykly

(26.01.2009)

Národní park Hoge Veluwe leží na východě Holandska (přesněji Nizozemska), severně od města Armhem. Českými turisty asi nebude příliš navštěvovaný, protože to není to pravé Holandsko polderů, grachtů a větrných mlýnů.

O to víc jej vyhledávají samotní Nizozemci, pro které je naopak zdejší krajina nevšední a jedinečná. Je totiž hodně zalesněná a mírně zvlněná, což je jinak v této zemi velká vzácnost. Nizozemci dokonce píšou o krajině kopcovité, ale to musíte brát s nadhledem Středoevropana, jehož malebná domovina je pro Holanďany krajinou zaslíbenou.

Nejvyšší bod národního parku leží v nadmořské výšce 57 m a už to stačí k použití přívlastku vysoký (hoge je totéž co anglicky high). Střídají se tu borové a listnaté lesy, vřesoviště i rozsáhlé otevřené písčité pláně. Podloží je většinou písčité a některé části parku jsou úmyslně udržované bez vegetace, aby se uchoval aktivní vývoj písečných přesypů.

Národní park má tři vstupní brány, kde se platí vstupné. Po jeho zaplacení můžete pokračovat autem dovnitř parku až na několik parkovišť u hlavních atrakcí a záchytných bodů. Nebo si (už zdarma) vypůjčit některý z mnoha bílých bicyklů a projíždět parkem křížem krážem po mnoha značených i naznačených cestách třeba celý den. Právě bílá jízdní kola se stala symbolem tohoto parku. Pro návštěvníky jsou jich tady na zmíněných vstupech a dalších několika záchytných bodech k volnému použití celkem dva tisíce. Jednoduchá kola bez přehazovačky, různých velikostí a jednotného designu, byla vyvinuta speciálně pro potřeby národního parku ve spolupráci s jedním z bývalých cyklistických reprezentantů tak, aby ergonomicky optimálně vyhovovala požadavkům na použití v národním parku. Kol jsou tu k dispozici na každém z míst stovky, takže si vybere každý, od malého dítěte až po dvoumetrového a metrák vážícího chlapa. Vyzkoušeli jsme je a mohu potvrdit že na rovině dokážou vyvinout slušnou rychlost a s malou námahou zdolávají i mírná stoupání. Navíc je to ohromná výhoda, když si kolo volně vyzvednete ze stojanu, nemusíte je zamykat ani odmykat, a třeba na opačném konci parku nebo před muzeem či restaurací je zase jenom volně zaklesnete do stojanu. Po návštěvě muzea nebo po obědě si najdete buď své, nebo jiné kolo a jedete dál. Škoda, že u nás by to takhle asi nešlo.

Jiným symbolem národního parku Hoge Veluwe je umělecké Kröller-Müller Museum, nazvané podle zakladatelů národního parku. Rodina Kröller-Müller od roku 1909 postupně skupovala toto území a usilovala o ochranu jeho přírody. Národní park byl vyhlášen v roce 1935. Současně s ochranou přírody a krajiny nakupovali obrazy slavných malířů, především van Gogha, a vytvořili mimořádnou uměleckou sbírku. Ta se stala základem současného muzea, které je umístěné v nové moderní budově. Vyniká především mnoha desítkami originálů snad nejslavnějšího nizozemského malíře Vincenta van Gogha, za nímž sem putuje nespočet návštěvníků. Muzeum je přitom umístěné uprostřed hlubokých lesních porostů a dostanete se k němu pouze pěšky nebo na kolech, snad jenom hendikepovaní mají výjimku. Na muzeum volně navazuje množství skulptur, které jsou rozmístěné na vhodných místech v přírodě a krajině národního parku.

V té části krajiny, která připomíná africké pouště, se tyčí v nadživotní velikosti pomník generála Christiana de Wet, jednoho z nizozemských hrdinů Burské války v jižní Africe.

V národním parku Hoge Veluwe jsou ještě další zajímavosti. Například moderní audiovizuální expozice přírodovědného muzea, která po všech stránkách představuje živou i neživou přírodu a historii národního parku. Na monitoru počítače můžeme individuálně sledovat animaci vývoje a proměn zdejší krajiny za poslední milion let. Je to tak sugestivní podívaná, že se od ní dá jen těžko odtrhnout.

Za návštěvu stojí také pozoruhodná rezidence rodiny Kröller-Müller (St. Hubertus Hunting Lodge) s panoramatickou pozorovací věží nad jezerem v severní části parku. Nechybí ani informační střediska národního parku s prodejem map, turistických průvodců a místních bioproduktů.

Národní park Hoge Veluwe tak v hustě zalidněném Nizozemsku nabízí nevšední spojení čisté přírody s kulturními a historickými zážitky.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress