Hlavní stránka

Mlýny v Kinderdijk

(29.06.2001)

Jedna holandská průpovídka říká: Bůh stvořil zemi a Holanďané k tomu přidali Holandsko. A něco na tom je. Když ve 12. století protrhlo divoké moře pás písečných dun a vtrhlo do země, nezbylo Nizozemcům, než se mu postavit. Jedním z nejvýznamnějších pomocníků se jim na dlouhý čas stal větrný mlýn.

Jedna holandská průpovídka říká: Bůh stvořil zemi a Holanďané k tomu přidali Holandsko. A něco na tom je. Vždyť v této zemi leží jedna čtvrtina území 5-6 metrů pod hladinou moře a jen dvě procenta rozlohy státu se mohou pyšnit nadmořskou výškou kolem 50 metrů. Zemi proti moři chrání jen vysoký pás písečných dun kolem pobřeží a pak hráze postavené člověkem. Když ve 12. století protrhlo divoké moře pás písečných dun a vtrhlo do země, nezbylo Nizozemcům, než se mu postavit. Začali stavět hráze a vysušovat zaplavená území. Byl to zápas trvající stovky let a jen těžko si někdo z nás představí oběti, které na tomto bojišti Nizozemci zanechali. Jedním z nejvýznamnějších pomocníků se jim na dlouhý čas stal větrný mlýn. V rovném větrném kraji to byl ideální zdroj energie nejen pro mletí mouky, lisování oleje nebo řezání dřeva, ale také pro čerpání vody ze stále zaplavovaných území.


Další fotografie v rubrice fotobanka

Vysušeným místům se říká polder a poznáte je podle toho, že je protkán množstvím kanálů a hladiny řek tu jsou v úrovni střech domů postavených v okolí. Holanďané říkají, že kdyby přestali na 24 hodin čerpat vodu z odvodňovacích kanálů, ocitne se jedna osmina země pod vodou.

Dnes už vodu čerpají výkonné stanice na elektřinu a hladiny vod hlídají počítače, ale přesto řada mlýnů zůstává v provozuschopném stavu. Těch skutečně profesionálně obsluhovaných je v celém Nizozemí již jen asi osmdesát, ale řadu z mlýnů obsluhují lidé, pro něž se mlynařina stala koníčkem. Po složení zkoušek z teorie a praxe mlynářské profese získají diplom a pak si mohou třeba o víkendech pustit svůj mlýn. A je to impozantní mechanismus.

Rychlost otáčení lopatek mlýna se reguluje napínáním a svinováním plachet na dřevěné konstrukci lopatek. Plachty bývají letní pro slabší větry a zimní pro bouře. Ušity jsou většinou z kanafasu a při jejich napínání musí mlynář často šplhat po konstrukci lopatek, aby plátno dobře vypnul. Horní část mlýna je otočná, takže mlynář může lopatkový kříž natočit vždy proti větru a využít tak největšího momentálního výkonu.


Další fotografie v rubrice fotobanka

Je obdivuhodné, jak všechny ty stavby ladí s okolní krajinou. V bezprostřední blízkosti hnízdí vodní ptáci a nijak se nedají rušit mácháním ohromných mlýnských křídel, které jsou až 14 metrů dlouhé. Křídla, nebo chcete-li lopatky, jsou upevněna na lopatkové hřídeli, která na svém druhém konci nese takzvané palečné kolo. Palce v podobě masivních dřevěných kolíků se otáčejí a zapadají do trýbu, což je obdobné kolo, ale nasazené na druhé, svislé hřídeli, která prochází celým mlýnem.

Dalšími převody z této hřídele zvané vřeteno se pak pohánějí jednotlivé mechanismy na mletí, řezání anebo na čerpání vody.

Nejinak je tomu i u mlýnské sítě Kinderdijk (číst "kinderdejk") východně od Rotterdamu, kterou zapsalo UNESCO na Seznam světového dědictví. Je to nevelká oblast s dokonale propracovaným systémem kanálů, nádrží, čerpacích stanic a větrných mlýnů, které odvodňují polder do řeky Lek.

Lidé z nížin Holandska přispěli významně ke znalostem, jak zacházet s vodou, a tady na jediném místě je ke zhlédnutí všechno to, co za staletí vymysleli nebo zdokonalili. Navzdory moderní konstrukci současných čerpacích stanic je regulace vody v polderu založena na stejných principech záchytných nádrží, jako tomu bylo kdysi.
 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress