Hlavní stránka

Podél pobřeží jihozápadní Austrálie

(15.10.2007)

Od našich přátel z Perthu vyrážíme po 1,5 dnech volna směrem na jih. Nějakou dobu jsme váhali, kterým směrem se vydat, neboť z Perthu do Norsemanu Nullarbor vede cest několik. Nakonec zvítězila varianta podél pobřeží jihozápadní Austrálie.

Doporučilo nám to hned několik lidí (nejen Australanů). Sice podél pobřeží to bude nějakých 1500 km než se dostaneme do zmiňovaného Norsemanu a kdybychom volili nejkratší trasu vnitrozemím, tak by byla cesta asi jen 650 km dlouhá, ale prý ta více než dvojnásobná vzdálenost bude stát za to - ujišťovali nás všichni. Tak se necháme překvapit.

Problémy s internetem a stahováním fotek
Již v Perthu jsme narazili na problémy se stahováním fotek z naší databanky, kam vše kopírujeme z SD karet. Australské počítače nechtějí totiž velmi často komunikovat s naší databankou. Neustále to hlásí přetížení elektrického napětí. Na některých počítačích to ale funguje, takže těžko říci, kde je opravdu problém. 
Sehnat internet není též jen tak. Není to tu jako v Evropě. Když už někde internet je, cena se pohybuje kolem 80-100,- korun na hodinu, což je celkem dost. Snažíme se tedy využívat možnosti knihoven a škol. Jde to ale jen někdy. V Perthu jsme hledáním internetu a hlavně nemožnosti kopírovat fotky ztratili téměř celý den.


Počasí
Střídají se hezké dny s dešťovými. Když svítí sluníčko, bývá okolo 30 °C. Když se ale zatáhne a prší, je kolem 15 °C i méně. Noci bývají dost chladné, teplota je kolem 5 °C! Dal jsem na doporučení „znalců" Austrálie a vzal si letní spacák. No nevím, příště si vezmu radši zimní! Déšť nás též hodně zpomaluje. Přeháňky nebývají dlouhé, ale za to hodně vydatné. Snažíme se je přečkat někde pod střechou a to nás brzdí. S tím ale tady na JZ Austrálie musíme holt počítat.

Jaro
Tady v Austrálii máme teď jaro. Všechno tu krásně kvete a ožívá po zimě. Je to nádhera. Jindy jinak suchá buš září různými barvami všelijakých květin, keřů a stromů. Australské jaro opravdu stoji za to. 

Jihozápadní cíp - Margaret River Region
Je vymezen dvěma mysy - ze severu Cape Naturaliste a z jihu Cape Leeuwin. Jedná se o krásný zelený region plný národních parků, vápencových jeskyní, farem a vinných sadů a sklípků. Je to zároveň největší dovolenkový ráj pro Západoaustralany.


Australská havěť
Mezi Perthem a Margaret River regionem nás dost hodně obtěžovali nepříjemní komáři. Byla místa, kde nás večer při stavění stanu napadaly tisíce těchto nesnesitelných tvorů. Bylo to hodně otravné. Po několika dnech se to ale podstatně zlepšilo a už to není tak hrozné. Dozvěděli jsme se též o tzv. Ross-River viru, který je přenášen právě komáry a způsobuje dlouhodobou únavu. Snad nás to nepotká!
Už jsme oba také měli po jednom klíštěti, která jsou tady v Austrálii přenášena hlavně klokany. Tak snad z nich též nic nechytneme.
Co se týče hadů a pavouků, tak těch jsme moc neviděli. Pár přejetých hadů a jen jednoho živého. Na něj jsme narazili při procházce buši. Byl asi metr dlouhý, ale hned zmizel. Z atlasu plazů jsme pak vyčetli, že se jedná o prudce jedovatého hada jménem Tiger Snake. Pavouky žádné kromě malinkých jsme neviděli.
Čeho jsme už ale viděli hodně, jsou různí ještěři. Většinou se jedná o 20-30 cm velké ještěry jménem bobtails. Spatřili jsme jedenkrát obrovského, asi 1 metr dlouhého černého ještěra. Ležel ale mrtvý u silnice.

Národní parky
Projeli jsme již na kole několika národními parky. Jsou nádherné. Ty v jihozápadní Austrálii jsou významné díky úžasným vysokým stromům Karri, které zde dorůstají do výšky 80 metrů a jsou třetími nejvyššími rostlinami planety. Nejrozsáhlejší lesy jsou v okolí Pembertonu, například v Karri Valley. Menší, ale stejně krásný les je u Busseltonu, v národním parku Ludlow Tuart Forest. Cykloturistika v těchto lesích pod těmito velikány je opravdovým zážitkem.

Zajímavosti a pozoruhodnosti na trase
Od té doby, co jsme opustili Perth máme na trase plno různých pozoruhodností a přírodních zajímavostí. Každý den jdeme něco navštívit a tak místo šlapání se seznamuje blíže s australskou přírodou, historií a kulturou. Díky tomu jsme za poslední týden toho moc nenajeli. To ale nevadí, my to doženeme v jiných částech Austrálie, kde toho k vidění tolik nebude. Tady na jihozápadě je toho strašně moc a je třeba toho využít. 



Busselton Jetty - jedná se o druhé nejdelší dřevěné molo na světě, měřící 1841 m. Na jeho konci je podvodní observatoř, odkud je možné skrz průhledná okna pozorovat podmořský život. Tuto hodně drahou atrakci za 20 AUD (350 Kč) jsme si údajně neměli nechat ujít. Nakonec nám to ale tak super nepřipadlo. 

Canal Rocks - jsou růžové žulové útesy, podivuhodně zvlněné a tvarované neúnavným mořským příbojem. Tady se nám strašně moc líbilo. Bylo to úžasné místo. 


Jewel Cave - jedna asi z 350 vápencových jeskyní v oblasti Margaret River. Údajně nejkrásnější jeskyně, významná hlavně diky svým více než 5 m dlouhým křehkým útvarům zvaným heliktity. Tyto formace připomínají stébla trávy a jsou nejdelšími heliktity na světě. Tahle jeskyně byla opravdu správnou volbou pro návštěvu. K vidění zde bylo i plno stalaktitů, stalagmitů a stalagnátů. V minulosti se v ní našly i ostatky psa dingo, tasmánského vakovlka a oposuma. 

Maze - malé soukromé bludiště vytvořené z keřů. Tato malá atrakce nám zpestřila šlapání nekonečnými lesy a zablbli jsme si tu jako malé děti. 

Eagles Heritage - unikátní ukázka australských dravců. Po prohlédnutí voliér jsme měli štěstí a mohli jsme se zúčastnit živé ptačí show. Chovatel dravců vypustil volně do prostoru několik orlů a my jsme byli svědky jejich krmení za letu, náletu dravců na kořist a dalších ukázek. Na závěr celé show byla možnost vzít si orla na ruku. Bohužel tohle nám nevyšlo, nedostala se na nás řada. Celá ukázka a vše s tím spojené je dílem ochránce dravců, jehož nadšení pro tyto ptáky je cítit z každého jeho slova a činu. 


Cape Leeuwin - nádherný mys na jihozápadě Austrálie. Nachází se zde vysoký bílý maják, který leží geograficky přímo na půlce mezi rovníkem a Antarktidou. Zklamalo nás, že i do okolí majáku se vybírá vstupné. Na vnitřní prohlídku samozřejmě ještě vyšší částka. I přesto to bylo úžasné místo s nádhernými bílými plážemi v okolí. 
Klokani - konečně se Renče splnil sen. Mohla si úplně z blízka prohlédnout tyto australské chlupaté mazlíčky. Na jedné farmičce u Augusty mají totiž tři klokany ochočené. A tak jsme je mohli dokonce i krmit z ruky. Pohladit se ale nenechali. Tak snad někdy příště.

Gloucester Tree - tento slavný strom rodu Karri stojí asi 3 km od dřevařského městečka Pemberton. Strom je totiž nejvyšší živou rozhlednou na planetě. Vylézt nahoru a kochat se pohledy do daleka zde můžete totiž z úctyhodných 61 m! Už samotné lezení nahoru vyžaduje trošičku odvahy a člověk nesmí trpět závratěmi. Dle údajné statistiky jen asi ¼ lidí, co sem zavítá, vyšplhá až nahoru. Tohle jsme si samozřejmě nenechali ujít a vrcholové pozorovatelny jsme dosáhli. V okolním lese je plno nádherných barevných papoušků, kteří jsou tak drzí, že vám klidně přistanou na hlavě, zobou vám z ruky atd. I my jsme se stali jejich cílem a nechtěli nás nechat na pokoji ani poté, co jsme je nakrmili. 


Hygiena a koupání
Pro někoho možná životně důležitá věc, bez které se každodenně neobejde. Když je ale člověk na cestách, musí se holt teplé sprchy zřeknout a to někdy i na mnoho dní. A jak to děláme my? No asi jako většina cestovatelů. Koupeme se jak se dá. Obvykle tak jednou za 3-4 dny. Ale samozřejmě, že to není vždy teplá sprcha. A proč taky?! Vždyť stačí hadice se studenou vodou a "sprcha" je připravena. Nebo nějaká řeka či jezero a máte "vanu". Člověk by si řekl: "Austrálie - tady bude teplo". No ale když tu je 13 °C a máte lézt do studené řeky, tak to zrovna ta teplá Austrálie není! Možná by jsme mohli nocovat v kempech, kde teplá sprcha je. To by ale nabouralo naši expediční pokladnu, neboť za celou dobu naší dlouhé cesty by to bylo cca 30.000 Kč jen za kempovné. Navíc každý den stejně na kemp nenarazíme zrovna navečer, když by to bylo třeba. A hlavně, naše cyklocesta by tak ztratila na dobrodružství, improvizaci, romantice a celkovém duchu našich cestovatelských povah. 

Nocování
Stále nocujeme volně v přírodě. Kempy či hostely nepoužíváme. Není totiž nad krásné noci v australské buši. Všude kolem vás je plno nočního života, různé zvuky, šustění a cvrlikání nočních ptáků. Prostě dobrodružství a nádhera. Nocovali jsme též u oceánu, jehož šumění nás krásně uspávalo. Fantazie. 


Setkání
Potkali jsme další dva cyklocestovatele. Oba byli Němci, ale každý šlapal sám svou cestou. Jeden měl v plánu cestu kolem světa, asi 50.000 km. Za sebou už měl 19.000 km. Na bedrech mu viselo ale také těžké ozbrojené přepadení v Pákistánu. Přesto tenhle mladík šlape dál. Nic podobného doufám nečeká nás! Seznámili jsme se též s třemi Taiwankami, které zde pracují na vinici a pak mají v plánu procestovat Austrálii. Tyhle holky pak Renče zajistily u nich na ubytovně teplou sprchu. Já už se těsně před tím stihl vykoupat ve studeném říčním koupališti plném raků.



Závěrem
Máme za sebou úžasný, zelený a přírodou naplněný jihozápad Austrálie. Dobře, že jsme sem jeli. Stalo nás to hodně dní, najeli jsme málo kilometrů, ale o to více jsme viděli, zažili a poznali. Nyní jsme už na jihu a budeme pokračovat přes Albany a Esperance do Norsemanu a odtud dále do pouště Nullarbor.

Zajímavosti, postřehy, nevšednosti
1) australské rodiny jsou celkem početné (3-4 děti)
2) vodovodní baterie (kohoutky) u umyvadel jsou tu tak krátké, že si sotva umyjete ruce
3) chlapi zde rádi nosí plnovous, často velmi neupravený
4) každé městečko tu mívá krásně vybavené informační centrum
5) obchody zde mají většinou otevřeno 7 dní v týdnu
6) australské silnice jsou v perfektním stavu a řidiči až na výjimky celkem ohleduplní
7) strašně moc se tu všude staví domy a prodávají pozemky, až neuvěřitelně moc!
8) Lidé jsou tu příjemní a rádi si povídají a sami od sebe nás oslovují

Další díly:
1. kapitola
2. kapitola


 

Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress