Hlavní stránka

Muzeum piva v Tartu

(15.09.2019)

Město Tartu v Estonsku je známé spíš jako univerzitní město s dlouhou tradicí. Dnes však je i místem vhodným k návštěvě z pohledu cestovního ruchu nebo místem působení "konstruktéra" poledníkového oblouku Struveho či vazbou s naší zemí přes polního maršála de Tollyho, velícího v bitvě u Chlumce, který tu má okázalý pomník. Další nová atraktivita spočívá v Pivním muzeu firmy A. le coq.

V asi dvouhodinové prohlídce staré i nové technologie a na konci ochutnávce produkce pivovaru a limonádovny se seznámíme s celou historií i současností podniku. Firma Albert le Coq, současný majitel a producent, vznikla roku 1807, ale pivovar v Tartu získal až 1826. Tradice vaření piva v Tartu je dlouhá. Již z 15. století (1461) jsou známé instrukce pro vaření piva Tartuské velké gildy. Roku 1783 podle příkazu ruského cara je ustanovena Tartuská pivní společnost a na počátku 19. století je zmiňován nejstarší pivovar B. J. Hesse a později i pivovar Schrammův, které po spojení vytvořily základ pro velký pivovar le Coqa, takto nazvaného až roku 1913. Za sovětské doby to byl Pivovar Tartu a po privatizaci opět A. le Coq (kok). Dnes firma produkuje nejenom pivo, nýbrž i nealkoholické nápoje a je největším producentem v zemi.

Návštěvníci po ukončení prohlídky nových výrobních prostor i starých unikátních zařízení, mohou poté v podnikové prodejně nakoupit nejenom pivo a různé limonády, ale i další upomínkové i praktické výrobky. V přízemí se seznámíme s technologií vaření piva a hlavními součástmi jeho výroby. Je zajímavé, že tu nepoužívají náš chmel, jak bychom se mohli domnívat. K vidění jsou velké kotle na vaření i obrovské cisterny pro fermentaci a uležení piva. 

V prvním patře je již muzejní expozice starých lahví, po stěnách jsou na dřevěných deskách různé výroky o pivu a je tu i degustace po skončení prohlídky muzea. Ve druhém patře jsou vystaveny staré kotle k vaření piva, chladiče, filtry aj. Nebo různé druhy používaného paliva pro pohon celé technologie. 

Velmi zajímavá je prohlídka prastaré sušičky sladu, která je snad jediná dochovaná v širokém okolí. Ve třetím patře je k vidění sbírka etiket nejenom le Coqa, ale i jeho předchůdců. Dále i dopisy carského dvora v Petrohradu a jejich objednávky produkce. Vedle toho pak i staré plnící zařízení a zátkovač nebo stroje ke zpracování sladu. Zajímavý je i „rozvážkový“ vůz pro dovoz piva spotřebitelům i prodejcům v sudech i lahvích. 

Ve čtvrtém patře pak jsou k vidění pivní etikety z celého světa a vyznamenání a ceny pro zdejší pivovar. Dále tu jsou fotografie z historie města Tartu ve vztahu k pivovaru a velké panorama závodu. Zajímavostí je i originální le Coq lahev, která byla i s obsahem nalezena po 150 letech v moři. Dalo by se popsat i dalších mnoho zajímavých exponátů, ale to již přenechám samotným návštěvníkům. 

Návštěva stojí za to a pivní značka le Coq má ve světě piva velkou váhu. O zdejším pivu zpívá i skupina Smilers a píseň je používaná v reklamě. Společnost exportuje své výrobky hlavně do Finska, Švédska, Dánska, Velké Británie, Lotyšska a Litvy. Jejich hlavní vývozní produkce jsou piva, jablečný mošt, dlouhé nápoje a džusy. V roce 2018 vstoupil Le Coq i na hongkongský trh. Muzeum piva lze v Tartu lehce najít. Je nepřehlédnutelné u silnice vedoucí do Tallinnu.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress