Hlavní stránka

Dovolená mezi svátky? Zájem o zájezdy na první červencový týden je opět velký, vede Řecko.

(11.06.2019)

První červencový týden tradičně patří mezi nejžádanější termíny pro odjezd na letní dovolenou. Podle statistik cestovní agentury Invia nejvíce Čechů opustí hranice už 29. června, a to celkem 5  000 cestovatelů. Letos státní svátky připadají na pátek a sobotu, lidé tak mohou využít buď celý týden a vzít si dovolenou, nebo někam vyrazit na tři volné dny v kuse. Mezi nejžádanější destinace patří opět Řecko a Turecko, vyzkoušet můžete i pobyty v Česku nebo na sousedním Slovensku.

Letošní letní sezona je co do zájmu turistů o zájezdy rekordní. „Zájem o dovolenou během prvního červencového týdne je opět veliký, očekáváme ještě, že někteří turisté se budou snažit sehnat dovolenou ještě i na poslední chvíli,“ komentuje situaci Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Doplňuje pak, že nejžádanějšími destinacemi je opět Řecko s 20% podílem na prodaných dovolenkových pobytech a průměrnou cenou zájezdu kolem 17 000 Kč, druhou pozici s 12 % obsadilo Turecko s průměrnou cenou zájezdu kolem 18 000 Kč. V těsném závěsu za ním se pak drží Bulharsko a Chorvatsko.

Češi během svátků volí i dostupnější dovolenou v České republice, přičemž průměrná cena pobytů bývá kolem 4 082 Kč, nebo na sousedním Slovensku, kde za dovolenou zaplatí v průměru 5 148 Kč. 
Ti, kdo se pro dovolenou v zahraničí s termíny odjezdu na začátku července rozhodnou na poslední chvíli, již musejí počítat s omezenou nabídkou. „Ubytovací kapacity v oblíbených destinacích jsou na první týden prázdnin téměř vyprodané. Dovolenou u moře sehnat sice lze, zájemci ale budou muset dělat ústupky, ať už v poloze ubytování, či jeho kvalitě,“ doplňuje Andrea Řezníčková s tím, že kapacity v Českých a slovenských hotelech jsou dostupnější. „Zkuste na prodloužený víkend třeba hotel Sklář v Harrachově nebo prázdninovou vesničku Tatralandia v Liptově na Slovensku, kde si můžete užít tamní oblíbený aquapark,“ doporučuje mluvčí.

Tabulka: Populární destinace pro období 1. 7. až 8. 7. 2019

Zdroj: Statistiky Invia

Destinace

Podíl na prodeji

Průměrná cena za osobu

Řecko

20%

17 758 Kč

Turecko

12%

18 564 Kč

Bulharsko

11%

13 754 Kč

Chorvatsko

10%

8 242 Kč

Itálie

9%

8 000 Kč

Egypt

9%

15 574 Kč

Tunisko

8%

14 378 Kč

Španělsko

3%

18 356 Kč

Česká republika

2,5%

4 082 Kč

Slovensko

2%

5 148 Kč


 

Markéta Faltysová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress