Hlavní stránka

Na palubě Titanicu

(07.01.2019)

O tragickém osudu ve své době největšího a také nejluxusnějšího zaoceánského parníku a jeho pasažérů toho bylo už napsáno víc než dost a také natočeno několik filmů. Parník se potopil při cestě z anglického Southaptonu do New Yorku v noci 14.dubna 1912 po srážce s ledovcem, přičemž zahynulo 1500 cestujících. Tuto tragickou událost jsem už od dětství spojoval s mou maminkou, která se narodila v témže roce pouhé dva měsíce po potopení lodi, a už v dětství mi o tom všem vyprávěla.

Titanic zmizel tehdy zdánlivě nenávratně v hlubinách čtyř kilometrů chladných vod severního Atlantiku. Jeho vrak byl objeven až v roce 1985 a postupně byly vyzvednuty některé jeho části, vybavení i věci pasažérů. Svět se začal znovu zajímat o dávnou tragédii a také o podrobnosti celého případu kolem Titanicu.

Ten vzrušoval celé generace, které si s dojetím vyprávěly o tom, jak na palubě potápějící se lodi do poslední chvíle hrála lodní kapela dojemnou píseň "Blíž k Tobě Bože můj..." O příběhu Titanicu byla nakonec vytvořena výstava, která putuje světem. Před pár lety probíhala například v kalifornském San Francisku a nedávno také v Praze a v současné době i v Brně. Tady je umístěna v pavilonu C na brněnském veletržním výstavišti. A protože jsem ji v předchozích místech z různých důvodů nestačil navštívit, vypravil jsem se za ní do metropole Moravy, která se na tuto dobu stala "přístavem". 

Při vstupu na palubu Titanicu obdrží každý návštěvník kromě běžné vstupenky i repliku dobového palubního lístku z 10. dubna 1912 i se jménem jednoho z pasažérů. A na konci prohlídky si pak může ze seznamu zjistit, zda ten "jeho" cestující přežil nebo ne. A pak už po shlédnutí krátkého dobového filmu o stavbě lodi můžete vstoupit přesnou replikou chodby k jedné z kajut první třídy, obdivovat její vybavení a pak v jídelně luxusní porcelánové nádobí a stříbrné příbory. Vše bylo vyzvednuto z vraku Titanicu právě tak, jako původní lodní kompas, svítilny a další věci ve vitrínách na palubě. Přepychovou francouzskou kavárnou a kolem kajut druhé a třetí třídy můžeme projít až do strojovny, odkud se ozývá hluk strojů a hučení kotlů a pak navštívit i místnost telegrafistů s původními starými přístroji. Nechybí ani možnost navštívit salon s nádherně vyřezávaným schodištěm, které si tak dobře pamatujeme z filmu Titanic.

Výstava je doprovázena podrobnými popisy v angličtině a češtině a je i velmi názorná. Nechybí tady ani skutečný ledovec, na jaký loď narazila nebo třeba i nástroj utonulého houslisty z lodní kapely. Housle, které prý našli plavat v koženém pouzdře na hladině, byly pečlivě zrestaurovány. Kolem nich a kolem záchranného člunu z Titanicu vycházím konečně nikoli ven, ale do obchodu se suvenýry, kde kromě jiného si můžete koupit kopie starých plakátů, repliky nádobí z Titaniku a dokonce i repliku známého náhrdelníku s modrým diamantem z posledního filmu. 

To už je komerce. Ale nevadí - i to patří k současné výstavě, která mne vrátila na pár hodin do dávných dob. Výstava o Titanicu bude probíhat v Brně ještě do 31. března. Nezapomeňte se na ni podívat.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress