Hlavní stránka

Železná opona na zámku Weitra

(03.09.2018)

Do půvabného středověkého dolnorakouského města Weitra přijíždí každým rokem stále víc turistů také z České republiky. Míří sem ti, které láká blízké lázeňské město Gmünd se slanými minerálními prameny. A návštěva lázní se dá snadno spojit s jen o pár desítek kilometrů vzdáleným městem, které patří k rázovitým opevněným menším rakouským městům v blízkosti českých hranic.

Weitra má středověkou městskou bránu a množství historických domů i gotický kostel, starý pivovar, ale jeho největším lákadlem pro milovníky památek je bezesporu zámek, který se vypíná vysoko na kopci nad městem. Původní hrad ze 13.století byl koncem 16. a začátkem 17. století přestavěn na renesanční zámek a od té doby až dodnes se nachází ve vlastnictví knížat Fürstenbergů. 

Zámek, který byl po druhé světové válce a následné okupaci ruskými vojsky dlouhá léta nákladně renovován, byl pro veřejnost otevřen roku 1994. Návštěvníci se mohou podívat do sklepů, kde je instalována stálá výstava pivovarnictví ve Weitře, jejíž tradice sahá až do roku 1321 a kde zjistíte, že ke knížecímu majetku patřily svého času i tři české pivovary, například Krušovice. To prý nejvíc chutná současnému majiteli zámku, kterým je Princ Johannes Egon Fürstenberg, s nímž máme jako novináři dlouho dohodnutou schůzku. 

Vítá nás v bráně s erbem rodu a ochotně nám poskytuje rozhovor i cenné informace. A máme pak to štěstí, že nás také provází do zámeckých sklepů. Jsou velice rozlehlé. A jejich velkou část tady také využili k rozsáhlé expozici o osudech Evropy ve 20. století, která se nazývá Demokratické forum zámku Weitra - cesta časem. 

Expozice mapuje hlavně to, co bylo velice citlivé pro tuto oblast. Železná opona a lidé, kteří tudy z Československa prchali na západ. Prý tady občas slýchali střelbu z hranic, jak se pohraničníci snažili "lovit" uprchlíky. V současné době probíhá na zámku Weitra ještě také dočasná putovní výstava, zapůjčená z Muzea Check Point Charlie - Muzea železné opony v Berlíně. 

Můžeme tady vidět originální materiály z majetku někdejší východoněmecké tajné služby Stasi, fotografie, dokumenty i dokumentární film. Je zajímavé, že popisy tu jsou v němčině, angličtině i češtině. A ve stálé expozici nechybí ani materiály a fotografie z ruské okupace Československa roku1968, které jsou i jedním z hlavních motivů letáčku výstavy. A také stříhání drátů po pádu komunistické totality. 

Nacházím tady i originál vírníku slovenského občana pana Prislupského, kterým přeletěl přes železnou oponu do Rakouska. A mnoho dalších exponátů, jako jsou třeba modely úseků železné opony, kožený kabát tajné policie Stasi, pouta pro zadržené uprchlíky nebo označení českých i německých spolupracovníků pohraniční stráže. A mnoho dalšího. Výstavní prostory zámku se budou pro veřejnost uzavírat koncem října. Stojí za návštěvu. Pokud sem přijedete, přivítá vás před bránou zámku neobvyklý poutač - originální výřez berlínské zdi.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress