Hlavní stránka

Malovaná mešita - klenot albánské Tirany

(10.02.2018)

Hlavní město Albánie má návštěvníkům určitě co nabídnout. Kromě novodobějších staveb a památníků je to třeba Národní muzeum, které přiblíží dějiny země od starověku až po dnešní dobu, zbytky Konstantinova hradu z byzantské éry, Katedrála Kristova zmrtvýchvstání z 19.století a mnoho dalších zajímavých míst. Až třeba po Pyramidu - monumentální hrobku, která měla být místem posledního odpočinku komunistického diktátora Envera Hodži, který zemřel roku 1985. Pohřben tu však nebyl a uvažuje se o využití stavby jako kulturního centra.

Co by ovšem návštěvník v centru Tirany rozhodně neměl minout je Ethem Beyova mešita z konce 18. století, která se nachází na okraji Skanderbegova náměstí a říká se jí také "malovaná mešita". 

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Není to nejstarší mešita v hlavním městě - jen o něco dál na tržišti se nachází o něco starší stavba. Ale je rozhodně nejkrásnější mešitou nejen v Tiraně, ale možná i v celé Albánii. 

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Její interiér je totiž plný nádherných maleb. Neznámí dávní umělci tu na zdech i v kopuli vykouzlili umné ornamenty a pletence rostlin, mezi které umístili nejrůznější orientální stavby, krajiny a dokonce i zvířata. Je to rozhodně jedinečný a zcela neobvyklý prvek v islámské architektuře. Návštěvníci tu mají co obdivovat a také fotografovat i filmovat, což je bez omezení dovoleno - pokud ovšem neprobíhají právě bohoslužby. 

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Mešita je přístupná a to i její horní část, která je určena pouze pro ženy. Přístupný po dohodě se správcem je za menší poplatek i minaret, odkud prý se naskýtá pěkný výhled na centrum Tirany - hlavní náměstí s pomníkem národního hrdiny Skanderbega a další zajímavá místa. Jsme ale časově omezeni a tak raději zůstáváme co nejdéle uvnitř mešity, kde se nemůžeme nabažit skvostné výzdoby interiéru, hlavní části, sloupů i rozlehlé předsíně. 

Ethem Beyova mešita v Tiraně

Ethem Beyova mešita je přístupná zdarma, jen si při vstupu do ní musí samozřejmě každý návštěvník zout boty. Také podlaha mešity je pokryta pěknými orientálními koberci. Návštěva malované mešity zanechává rozhodně v každém neobvyklý dojem, který přetrvává ještě dlouho potom při cestách za dalšími zajímavými místy Tirany.

Ethem Beyova mešita v Tiraně


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress