Hlavní stránka

Eilean Donan

(02.01.2018)

O hradu Eilean Donan tvrdí Skotové, že je to nejfotografovanější hrad na světě. Když ho spatříte v zapadajícím slunci jak se zrcadlí na vodní hladině Loch Duich, zjistíte že na tom tvrzení asi něco bude a že žádná paměťová karta ve fotoaparátu není dost velká.

Hrad Eilean Donan je minimálně jeden z nejvelkolepějších hradů v severním Skotsku. Neohromí svou velikostí, ale úžasnou polohou na ostrově, podle kterého byl také pojmenován. Ostrůvek sám nese jméno keltského světce a mučedníka Donana.

Jako pevnost na obranu proti Vikingům ho tady začal stavět už v roce 1220 Alexander II. Hrad má strategicky výhodnou polohu nad soutokem zálivů Alsh, Long a Duich. Dominuje mu střílnami opatřená věž zvedající se přímo od vodní hladiny a díky ní budí stále dojem nedobytnosti. 
Později ho Alexander III. daroval jistému Colinu Fitzgeraldovi, synovi irského hraběte z Desmondu, jenž byl předkem Mackenziovců. Jeho hradby ale poskytly útočiště také jednomu z nejvýznamnějších skotských hrdinů, Robertu Bruceovi, který byl později korunován králem jako Robert I., ale to už byl začátek století čtrnáctého. V 16. století ho pak zdědil rod Macraeů, jehož potomci žijí dodnes. 

V dobách své největší slávy byl hrad skutečně velmi pevný a odolný, podle legendy ho údajně dokázali ubránit pouze dva muži a chlapec proti mnohonásobné přesile.

V době jakobitského povstání v roce 1719 byl ale hrad nejdříve obsazen španělskými válečnými jednotkami, které měly pomoci Starému Pretendentu, Jakubu Stuartovi k moci. Když se o tom ale dozvěděl anglický král Jiří, poslal sem válečné lodě, které vyhnaly Španěly pryč, a hrad pomocí španělských zásob střelného prachu vyhodili angličané do povětří. 

Obnovy se hrad dočkal teprve o dvě stě let později. V letech 1912 - 1932  jej odkoupil plukovník John Macrae-Gilstrap a pustil se do oprav. Jeho současná podoba tedy pochází z této poměrně nedávné minulosti, to ale hradu na kráse nikterak neubírá. Tehdejší rekonstrukce zahrnovala i stavbu obloukovitého mostu, který měl zjednodušit dosavadní přístup na hrad. Hrad mohl být tedy v roce 1932 znovu otevřen pro veřejnost, a o tom že se rekonstrukce povedla svědčí i to kolik se tu vystřídalo filmových štábů.

Hrad se proslavil jako místo natáčení mnoha slavných filmů. Objevuje se například ve filmech Soukromý život Sherlocka Holmese (1970), Highlander s Christopherem Lambertem (1986), Loch Ness (1996), Něco se děje (Kuch Kuch Hota Hai 1998), Past (1999), Jeden svět nestačí ze série o Jamesi Bondovi, hlavní roli ztvárnil Pierce Brosnan (1999), Královna Alžběta: Zlatý věk (2007), Jak ukrást nevěstu (2007). U pokladny tak dnes můžete zakoupit nejen nejrůznější suvenýry, ale také filmové fotografie.

Na pevnině u mostu má hrad v současné době své parkoviště (které v letní sezóně často nestačí přívalu turistů), návštěvnické centrum, kavárnu, prodejnu suvenýrů i sociální zázemí. A pak všude kolem zelené kopce zvané Five Sisters of Kintail, které dosahují nadmořské výšky až 914 metrů.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress