Hlavní stránka

Na co byste neměli zapomínat při cestě do zahraničí autem?

(26.07.2017)

Vyrážíte na dovolenou vlastním autem? Pak byste rozhodně neměli podcenit přípravu, aby vás v případě komplikací nečekala nemilá překvapení v podobě vysokých pokut, nečekaných uzavírek nebo nedostačujících služeb vašeho povinného pojištění. Připravili jsme pro vás 5 tipů, které vám pomohou připravit se na nejčastější problémy, s nimiž se můžete v zahraničí setkat.

Před cestou zkontrolujte stav svého vozidla i platnost dokladů

Před každou delší cestou byste měli zkontrolovat technický stav svého automobilu, a to i v případě, že máte vůz nový. Ověřte stav motorového oleje, ale nezapomínejte ani na další provozní kapaliny - jejich ceny v zahraničí mohou být mnohonásobně vyšší. Zaměřit byste se měli také na stav pneumatik. Špatná hustota pneumatik může negativně ovlivnit ovladatelnost auta. A pokud jste doposud přehlíželi některou ze svítících kontrolek, je ten správný čas ji dát do pořádku.

Technický stav vozidel kontrolují policisté velmi pečlivě například v Rakousku a Německu, pokuty mohou přesáhnout i částku 100 000 Kč. Kontrolou by měly projít i veškeré vaše doklady k autu a jejich platnost. Projděte si též platnost osobních dokladů, jako je občanský průkaz nebo pas. Pokud cestujete mimo EU, nezapomeňte si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz. Je na počkání, jeho cena se pohybuje kolem 50 Kč a vystaví vám ho na obecním úřadě.

Plánujte, předpokládejte a pravidelně odpočívejte

Plánování cesty nenechávejte až na den odjezdu, základem úspěchu je dobrá navigace. Současné aplikace umožňují sledovat aktuální nebo plánované uzavírky a mohou vám tak pomoci vyhnout se kolonám a složitým objížďkám. Pojistěte si funkčnost navigace tím, že si data přenesete do svého telefonu, navigace vám bude fungovat i mimo dosah internetu.

Letní cestování je svým způsobem specifické, provoz je hustější a podle statistik také více nehodový. Nejvíce kritickým časem pro řízení vozidla je čas mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Do plánování trasy proto zahrňte pravidelné přestávky, popřípadě střídání při řízení. Potřebu odpočinku určitě nepodceňujte, obzvlášť řídíte-li přes noc. Pokud máte spolujezdce, je lepší, když je aktivní a pomáhá s navigací, může svým jednáním pomoci odbourat nervozitu nebo případný stres řidiče z náročné cesty. Spolujezdec ale nesmí řidiče rozptylovat příliš. Například ve Francii by neměl spolujezdec sledovat filmy - hlídky kontrolují, zda se řidič dostatečně věnuje řízení a puštěný film na vedlejším sedadle může být považován za nevhodné rozptýlení.

Kvalitní pojištění vám může cestování velmi usnadnit

Před dovolenou se vám vyplatí investovat čas do revize smlouvy povinného ručení a zvážit možnosti připojištění. Při cestě do zahraničí byste měli brát ohled na dvě zásadní věci: kvalitní asistenční služby a vhodné připojištění. "Při výběru připojištění berte v potaz cílovou destinaci. Jedete-li například do hor, vyplatí se připojistit si zejména skla a též zvolit pojištění proti střetu se zvířetem. V exotických zemích je zase vhodné pojistit se proti přírodním živlům. Asistenční služby volte tak, aby vám zajistily základní pomoc, jako například odtah vozidla, který není zrovna nejlevnější záležitostí, k tomu náhradní vůz a ideálně i náhradní ubytování," radí Martin Šetek, spoluzakladatel projektu iPov bot, jenž umožňuje sjednat pojištění vozu pomocí aplikace Facebook Messenger.

Asistenční služba by měla být součástí vašeho povinného ručení, před odjezdem se ale raději informujte, na co máte v zahraničí nárok, služby se totiž často liší podle pojišťoven, nastavení smlouvy a v neposlední řadě i podle území. "Chytrá aplikace umí poradit i s doplňkovým pojištěním, včetně asistence a cestovního pojištění. Pojistné smlouvy, které aplikace nabízí, již obsahují kvalitní asistenční služby, a lidé tak nemusejí před odjezdem zdlouhavě hledat, co jejich smlouva kryje," dodává Martin Šetek z projektu iPov bot.

Seznamte se s pravidly země, do níž cestujete

I tady platí známé pravidlo, že neznalost neomlouvá. Pokud nechcete čelit vysokým pokutám, pohlídejte si zejména povolenou rychlost v cílové destinaci, ale také v zemích, kterými projíždíte. Nejvyšší pokuty za rychlost vám hrozí v Rakousku, kde jsou časté rovněž kontroly pásů a telefonování. Díky mezistátnímu systému výměn informací o přestupcích vám mohou pokuty přijít i zpětně spolu s dopisem a fotografií vašeho prohřešku. Nejčastěji chodí z Francie, Belgie, Německa i Itálie.

Pozor si dejte na zákaz kouření v autě, pokutují jej například v Anglii a Skotsku, ovšem jen za podmínky, že kouříte v přítomnosti těhotné ženy. Telefonování za volantem pokutují přísně v Nizozemsku a Dánsku. Obecně platí, že kromě rychlosti byste si měli dávat pozor na alkohol za volantem, správné používání světel a základní výbavu auta. U té většinou platí pravidlo, že máte-li platnou výbavu pro ČR, bude vám to stačit i v zahraničí. Reflexních vest ale raději mějte více, například v Itálii musíte mít vestu pro každého ve vozidle, navíc by měly být umístěny na dosah ruky a ne v kufru.

Připomeňte si, jak postupovat v případě nehody

Před cestou byste si měli též oživit znalosti ohledně toho, co dělat, když nastane nehoda. Nepanikařte a místo nehody zabezpečte, ideálně varovnými světly a výstražným trojúhelníkem, abyste zabránili řetězové nehodě. Zkontrolujte zraněné a zavolejte pomoc, zároveň však dbejte na vlastní bezpečí. Zůstane-li vaše auto nepojízdné, kontaktuje svou asistenční službu. "Kvalitní asistenční služba odtah uhradí. Mezi další poskytnuté služby by měly patřit také opravy nebo uskladnění auta, náhradní bydlení nebo pomoc tlumočníka. Pozor si dejte na takzvané lovce nehod, jež se vynořují u místa havárie. Raději vždy počkejte na pomoc své pojišťovny," radí Martin Šetek, z projektu iPov Bot - aplikace, která pomáhá lidem s povinným ručením.

V zahraničí buďte opatrní při podepisování protokolů o nehodě. Pokud jim nerozumíte, nepodepisujte je, případně můžete připsat svůj postoj ve svém jazyce. Také ne ke všem nehodám v zahraničí vyjíždí policie, proto si zapište co nejvíce detailů z nehody. Zaměřte se na informace jako je typ auta, poznávací i výrobní značka, jména a adresy řidičů, číslo pojistky a podobně. Pořiďte i fotografie místa nehody a způsobených škod.


 

Eva Pětvalská

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress