Hlavní stránka

Bardejov a Bardejovské lázně přilákaly více turistů než před rokem

(18.09.2016)

V souvislosti se složitou mezinárodní situací se změnily preference turistů a stále častěji místo zahraničních destinací navštěvují atraktivní místa Slovenska. Tento trend potvrzují i nejnovější výsledky Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov za první pololetí tohoto roku. Návštěvnost regionu Bardejova a okolí vzrostla meziročně odhadem o pětinu. Nárůst turistů pocítili i dvě nejatraktivnější lokality horního Šariše - historické město Bardejov, které je zapsáno do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a jedny z nejkrásnějších a nejoblíbenějších lázní na Slovensku - Bardejovské lázně, a. s.

Ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov Ing. Radomír Jančošek říká: "Cestovní ruch v Bardejově a okolí dosahuje v tomto roce nejlepší čísla za poslední roky. Vděčíme za to zvýšenému zájmu Slováků o domácí destinace, novým atrakcím v regionu i zvýšené propagaci regionu Bardejova a okolí. Bardejovské lázně, které se nacházejí jen 5 km od Bardejova a jsou - spolu s městem Bardejov, nejvýznamnější destinací cestovního ruchu v regionu "ŠARIŠ" - Bardejov, posílily svou pozici v lázeňství a kongresové turistice. V lednu rozšířily své kapacity o zrekonstruovaný čtyřhvězdičkový kongresový hotel Alexander. Na východ od Vysokých Tater je největším kongresovým hotelem v Prešovském kraji s kapacitou až 300 kongresových míst a ubytováním v 75 luxusně zařízených pokojích. V současnosti lázně dokončily také přestavbu historického hotelu Alžběta, který nese jméno rakouské císařovny Alžběty. Slavnostně byl otevřen 21. 8. 2016 během Alžbětinského dne. V centru Bardejovských lázní, před střediskem obchodu a služeb, byla v červnu vytvořena i nová odpočinková a sportovní zóna určená pro nejmenší turisty a rodiny s dětmi. Návštěvníci zde mají k dispozici nové sportovní, zábavné a relaxační hřiště. Lázně připravují i ​​výstavbu golfového hřiště."

Dodal, že opravdovým magnetem pro turistický ruch se stala bronzová socha kata v životní velikosti, která od začátku června stojí na Radničním náměstí v Bardejově. Socha pochází z restaurátorské a sochařské dílny otce a syna - Martina a Viktora Kutných, kteří ji financovali spolu se sponzory a přispělo i město Bardejov.

Návštěvníci regionu nebo i domácí obyvatelé mají široké možnosti jak zde strávit volný čas, a to nejen co se týče stálých atrakcí. Do konce léta a na babí léto je připraveno v Bardejově množství zajímavých akcí. Největší akcí ve městě během roku je tradiční reprezentativní Bardejovský jarmark, který se letos konal ve dnech 25. - 28. srpna. Město tak každoročně ožije netradičním ruchem obchodníků, řemeslníků a návštěvníky. Letos to byl 665. ročník historického a 45. ročník novodobého Bardejovského jarmarku. Trhovci se zde představili s již tradičně různorodým spotřebním zbožím, občerstvením, gurmánskými jarmarečními specialitami, řemeslníci s ukázkami svých řemesel a nechyběli ani provozovatelé zábavních atrakcí a lunaparků. Během čtyř jarmarečních dní se trhovci a návštěvníci města mohli těšit na bohatý kulturní program všech hudebních žánrů a množství dalších doprovodných akcí. Atraktivními akcemi potěšily turisty i Bardejovské lázně. 

V regionu "Šariš" - Bardejov mohou návštěvníci navštívit i stálé památky či turistická místa, mezi které patří například Lesnická naučná stezka ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních, či tamní Skanzen - Muzeum lidové architektury, který je nejstarším zařízením svého druhu na Slovensku. Příjemným cílem výletů je i Sluneční Majer - agroturistické zařízení v Stebníckej Huti (13 km od lázní) a Zborov (9 km od lázní) - největší obec Bardejovského okresu známá hradem Makovica. Přímo z Bardejovských lázní přes Zborovský hrad je vybudovaná okružní naučná stezka (cca 4 hod.) Nad hradním vrchem je nejstarší přírodní rezervace v okrese se smíšeným bukovým, habrovým a dubovým porostem na rozloze 24 ha. Zajímavou architektonickou památkou Zborova je i Rákocziova kaple z roku 1640 v kostele sv. Markéty, vojenský hřbitov z 1. sv. války, památník z 1. sv. války věnovaný 28. pražskému pluku a vojenský hřbitov z 2. sv. války.

Bardejov a okolí jsou ideální destinací pro dovolenou a nejsou ani daleko. Z Ostravy trvá nejkratší cesta od 4 hodin a 5 minut (340 km) a podobně z Brna (465 km) se dá projet autem za 4 a půl hodiny. Cesta autem z Prahy do Bardejova trvá cca 7 a půl hodiny (cca 700 km).


 

Štefan Kuča

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress