Hlavní stránka

Chatka, stanový hotel, nebo teepee? Dovolená v tuzemsku láká na netradiční typy ubytování pro rodiny

(29.07.2016)

V posledních letech stoupá zájem českých turistů o trávení dovolené v tuzemsku. V loňském roce podle údajů internetové cestovní agentury Invia vzrostla poptávka po pobytech v Čechách a na Moravě o 15 % a tento trend se drží i letošních prázdnin. Lidé vyhledávají nejen zajímavé výlety a odpočinkové aktivity, ale také ubytování kombinující zážitky, kvalitu a zároveň cenovou dostupnost. Jaké existují varianty, pokud vaším cílem není pobyt v hotelu?

České kempy patří k evropské špičce

Česká republika vyniká množstvím rybníků, vodních nádrží a přírodních krás, kde lze strávit příjemné letní dny s celou rodinou i přáteli. Na těchto místech proto také často najdete kempy, které jsou tomuto typu dovolených přizpůsobeny. Většina z nich disponuje veškerou vybaveností, kterou ke spokojenému pobytu potřebujete. Nabídku a kvalitu českých kempů ocenil také nizozemský cestovatelský portál Zoover, který ve veřejné anketě ohodnotil Českou republiku jako nejlepší evropskou destinaci pro kempování v letošním roce. Míst pro stany a karavany navíc každoročně přibývá. Například na konci loňského roku jich podle údajů Českého statistického úřadu bylo turistům k dispozici bezmála 50 837. Nejvíce kempů se nachází na jihu Čech, kde jich najdete zhruba 13 809, následuje jižní Morava s 5 666 kempy, početné jsou pak také kempy ve Středočeském a Královéhradeckém kraji.

Kemp-hotely jsou oblíbeným ubytováním mezi zahraničními turisty

Komu ale „obyčejný” kemp nestačí, pro toho jsou variantou místa, která pobyt zpestří nadstandardními službami i doprovodným programem. Zážitkové a přitom komfortní ubytování je dnes vyhledávanou záležitostí zejména v zahraničí. Takzvané stanové kemp-hotely jsou v evropských zemích oblíbenou alternativou klasických pobytů v hotelu. Výhodou je, že si zákazníci nemusí vozit vlastní stan ani vybavení. „Hosté bydlí v zapůjčeném stanu, kde jsou připraveny komfortní postele s matracemi a peřinami, a přitom mohou využít všech služeb a programů jako lidé ubytovaní v hotelu, a to včetně stravování. 

Oproti běžnému ubytování v hotelu zákazníky přiláká také výhodnější cena,” uvedla Eva Černá, generální manažerka Šiklandu, největšího přírodního zábavního parku v České republice, který nabízí kemp-hotel s kapacitou 70 
čtyřlůžkových stanů. V kemp-hotelech můžete využít také služeb recepce, k dispozici bývá přístřešek s posezením a výdejem snídaní, sociální zázemí a sprchy, kuchyňka s dřezem, ledničkou, mikrovlnnou troubou, rychlovarnou konvicí a vařiči, tradičně je možné i zapůjčení nádobí a nechybí ani pračka, prodejna základních potravin a drogistického zboží, dětské hřiště, parkovací stání nebo ohniště.

Mobilní domky nabízejí relax a grilování na samostatné terase

Další variantu prázdninového ubytování představují bungalovy, srubové apartmány nebo mobilní domky. Ty patří v zahraničí, zejména v přímořských letoviscích, k oblíbeným turistickým destinacím. Dostupné jsou i v České republice. Jedná se o pohodlné ubytovací jednotky, které využívají rodiny nebo skupiny přátel. Podobně jako stany jsou kapacitně rozličné, ubytovat se lze například ve větších šestilůžkových mobilních domech s přistýlkou, nebo v menších domcích se dvěma nebo třemi lůžky. 

Specifikací těchto pobytů je možnost relaxovat na samostatné terase, kde bývá vyhrazený prostor pro venkovní posezení a grilování. Mobilní domky bývají také plnohodnotně vybaveny. Někteří poskytovatelé ubytování pak nabízejí i výhodné prázdninové balíčky, kdy je ubytování doplněno zážitkem v podobě vstupného do akvaparku, doprovodného programu a podobně.

Ubytování v indiánském teepee nadchne především malé táborníky

Nezapomenutelným prázdninovým zážitkem může být ale i samotné ubytování. Dovolenou v indiánském teepee ocení především rodiny s malými dětmi. Velké plátěné stany, které používali pro svůj život nejen severoameričtí Indiáni, ale i národy severní Skandinávie, severního Ruska a Grónska, zanechají v malých výletnících dojem už i proto, že přímo uprostřed stanu lze rozdělat oheň. 

Teepee si oblíbili táborníci po celém světě, uplatnění nacházejí na dětských a skautských táborech, v mateřských školách, kempech, ale i v zábavních parcích. „Každý stan je vybaven čtyřmi nízkými lůžky s matrací, zamykací skříňkou na drobnosti a ohništěm. Zážitky z ubytování si mohou hosté zpestřit také kombinací s některým z letních balíčků zábavy, které zahrnují vstup do areálu westernového městečka, animační večery v různých stylech - s indiány, u Traperů, s výbornou grillovačkou... a další aktivity během dne, tak aby hosté měli postaráno o zábavu po celou dobu pobytu. Balíčky jsou cílené na rodiny s dětmi nebo na seniory. Hosté se tak mezi sebou i seznámí a mnohdy se ve stejném složení i vrací. ,” doporučuje Eva Černá, generální manažerka přírodního zábavního parku Šikland, který disponuje sedmi stany typu teepee s kapacitou 32 lůžek.


 

Karolína Křenková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress