Hlavní stránka

Fort Point - pevnost pod Zlatou bránou

(14.07.2016)

Právě tak jako Sacramento, hlavní město Kalifornie, má svou unikátní Sutterovu pevnost, která v dobách Zlaté horečky poskytovala bezpečný pobyt všem, kdo se do ní uchýlili, má i San Francisko svou památku tohoto typu. Pevnost Fort Point, kterou možná běžný návštěvník města mine, protože je tu tolik zajímavých míst, že by tady musel pobýt alespoň měsíc, aby je poznal a zažil.

Tahle jedinečná památka je totiž poněkud ukrytá pod světoznámým mostem, na který všichni návštěvníci obracejí pozornost i objektiv fotoaparátu. A přesto si zaslouží pozornost a také alespoň návštěvu na několik hodin - ovšem v době, kdy se právě z oceánu nevalí husté mlhy.

Vydávám se sem v čase, kdy meteorologové předpovídají jasné počasí, městským autobusem, který končí svou pouť na jakémsi náměstí před vstupem na most Golden Gate. Tady je nejfotografovanějším objektem samozřejmě velkolepý most, který spojuje San Francisko s pevninou na severu. Já se ale vydávám nenápadnou stezkou dolů k zálivu, k výběžku, na kterém už kdysi Španělé postavili svou pevnost. Ta měla chránit vjezd do zálivu, který v roce 1769 objevil španělský mořeplavec Gaspar de Portola. 

Španělská pevnost Castillo de San Joaquín, která byla vybudována v roce 1794, byla vybavena třinácti děly a chránila tuto část kolonie až do roku 1821, kdy Mexiko získalo nezávislost a chopilo se vlády nad Kalifornií. Když v roce 1846 američtí osadníci, vedeni Kitem Carsonem, obsadili pevnost, nesetkali se s odporem. Mexická armáda se už předtím přemístila do města Sonoma, protože ji deptaly stálé mlhy a studený vítr na výběžku v jejich pevnosti. 

Ty jsou tam ovšem dodnes. A byly později velkým problémem i pro americké vojáky. Když se totiž Kalifornie stala v roce 1850 jedním ze států USA, rozhodla se americká armáda vybudovat obranu zdejšího zálivu. A právě Fort Point měla být jedním z hlavních součástí tohoto obranného systému. Její stavba byla dokončena v roce 1861, kdy už probíhala občanská válka a pevnost byla proto urychleně vyzbrojena děly a obsazena silnou posádkou. Kalifornie válčila na straně severní Unie. Ta vybudovala několik pevností podobného typu na atlantickém pobřeží, ale Fort Point byla jedinou vojenskou pevností na pobřeží Tichého oceánu, protože záliv San Franciska byl pokládán za velmi důležitý pro svůj obchodní i strategický význam.

Přestože tento typ pevností byl už pokládán v té době za překonaný, protože nemohl odolávat stále modernějším typům lodních děl, byla tato pevnost pokládána za dostatečně významnou na to, aby byla zesílena, vybavena až 102 děly a posádkou několika set vojáků, kteří tady bděli nad bezpečím zálivu. A také majákem, který světlem i silným troubením varoval lodě, které sem vplouvaly.

Teprve pozdější doba odsunula pevnost stranou. Armáda ji postupně opustila a většina z děl byla prodána do starého železa. A začátkem 30. let minulého století, kdy se rozhodovalo o stavbě mostu Golden Gate-Zlaté brány, padl i návrh, aby pevnost byla zbourána, protože bude bránit stavbě velkolepého mostu.

Naštěstí tomu zabránil sám jeho stavitel, architekt a inženýr Joseph Strauss, který prohlásil, že pevnost je tak významnou architektonickou památkou své doby, že musí být zachována. A změnil své návrhy mostu tak, aby pevnost mohla zůstat na svém místě. Most se tedy klene přímo nad ní. A tak i díky tomuto prozíravému muži mohu vstoupit do pevnosti jedinou nevelkou jižní bránou a vejít na docela rozlehlý dvůr, kde je pod oblouky vystaveno několik mohutných děl, které pevnost bránily a s tím samozřejmě i vstup do zálivu San Franciska.

Postupně procházím kasematy i prachárnu s mnoha nebezpečně vyhlížejícími soudky, expozice se železnými koulemi, které měly po nažhavení a vystřelení zapalovat dřevěné lodě. A v prvním patře hned nad prachárnou i byty důstojníků a nad nimi i ubytovny mužstva... Po ochozech se dostávám nakonec točitým schodištěm až na vrchol pevnostního opevnění, kde ještě dnes mohou návštěvníci obdivovat pevnůstky se základnami pro velké kanóny na hradbách i v bastionech, kde šířka cihlových a kamenných zdí dosahuje až tří metrů.

Je odtud krásný a neobvykle blízký výhled na oceán před mostem Golden Gate a samozřejmě na samotný most, tentokrát zespodu. A také na záliv San Franciska s ostrovem Alcatraz naproti. Dnes je krásné slunečné počasí, ale podle materiálů, které nacházím dole v muzejní části, trpěli vojáci v pevnosti silným větrem z oceánu a dosti často i těžkými onemocněními kloubů z mlhavého a vlhkého vzduchu nad mořem.

Byli tady ještě i v době 2. světové války, aby chránili záliv před japonskými ponorkami a křižníky - pak ale byla pevnost definitivně opuštěna a chátrala. Až v nedávné době byla restaurována a stala se národní historickou památkou, kterou dnes navštěvují turisté z mnoha zemí světa. Nechce se mi odtud ještě odejít, protože je tady mnoho k vidění, ale na pevnost už začínají dotírat mlhy a podvečerní prudký a studený vítr. A tak raději vystoupám znovu k mostu Golden Gate, abych vzdal u bronzové sochy poctu architektu Straussovi, prozíravému muži, který zachránil pevnost Fort Point pro další generace.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress