Hlavní stránka

Po stopách příšery z Loch Ness

(21.09.2015)

Jedním z největších lákadel pro návštěvníky Skotska je proslulé jezero Loch Ness, ve kterém se má podle mnohých svědků, kteří ji prý na vlastní oči spatřili, vyskytovat slavná Nessie.

Poprvé tu prý byla spatřena začátkem třicátých let 20. století a její fotografie je už klasikou. Ovšem viděna byla prý i docela nedávno. Odborníci tvrdí, že by se mohlo jednat o plesiosaura ,který přežívá v jezerních hlubinách, dosahujících hloubek přes 300 metrů. Výprava na jezero Loch Ness je samozřejmě součástí našeho programu cesty po Skotsku. Nejprve ji chceme podniknout pronajatým autem, ale odrazuje nás od toho nejen cena, ale i podle nás chaotická dopravní situace v Edinburghu a hlavně to, že se tady, stejně tak jako v Anglii, jezdí vlevo.

Loch Ness

A tak nakonec volíme jednu z nabídek několika cestovních kanceláří, které pořádají jednodenní cesty k jezeru Loch Ness a do jeho okolí za přijatelnou sumu, jaká nám nevyprázdní zcela kapsy.

Mapa jezera

Vyrážíme autobusem hodně brzy ráno, protože je před námi dlouhá cesta skotskou vysočinou až do města Inverness asi 260 kilometrů na sever, ale v plánu je ještě zastávka na několika zajímavých místech a hlavně návštěva jezera Loch Ness s možností plavby za proslulou Nessie, která prý byla naposledy viděna ještě nedávno nedaleko zřícenin hradu Urquhard Castle na levém břehu jezera, jedním z náhodných návštěvníků, kterému se prý dokonce podařilo pořídit několik snímků.

Hrad

My zatím vyjíždíme z hlavního města na severozápad a okna našeho autobusu jsou zkrápěna silným deštěm, který nevěští pro dnešek nejlepší počasí. Ale jak už víme z průvodců i z vlastní zkušenosti, počasí ve Skotsku se rychle mění. A tak jen doufáme, že tomu tak bude i dnes. Zatím projíždíme zelenavou skotskou krajinou po hlavní spojnici k severu a dostáváme se až k městu Stirling, které bývá nazýváno bránou ke skotské vysočině.

Dominuje mu starý hrad skotských králů, který rozhodně stojí za návštěvu. Jak už jsme si předtím zjistili, z Edinburghu je do Stirligu velmi dobré a vcelku levné vlakové spojení, které chceme v příštích dnech rozhodně využít a toto významné místo navštívit. Zatím ale teď uháníme dál na sever a nakonec zastavujeme na okraji městečka Callander u jakési krčmy na krátké občerstvení.

Skot

Máme štěstí. Ke krčmě přiléhá farma, kde pěstují proslulé skotské huňaté a dlouhorohé krávy a také stádo ovcí. A tak máme příležitost zblízka pozorovat typický Highlandský skot u napajedla. Na pastvině nedaleko pak vidíme bílé ovce s černými hlavami, označené barevným pruhem přes tělo, aby prý si je majitel poznal. Později vidíme takto označené ovce i na jiných pastvinách v horách.

Ovce

A pak už se blížíme ke skotské vysočině, která se hlásí vysokými a táhlými hnědými a zelenými kopci ,jezery a malebnými bahnisky. Vjíždíme do hor a konečně přestává pršet, takže můžeme plně vychutnat nádherný výhled na divoké údolí Glen Coe, kde se kdysi odehrávaly slavné bitvy. Při další cestě můžeme vidět i nejvyšší horu Skotska, 1343 vysoký Ben Nevis, který bývá oblíbeným cílem turistů z města Fort William.

Jezero

Ale to už projíždíme městem, které dnes láká turisty jen jako východisko výletů na vysočinu.. My pokračujeme k severu kolem modrých vod jezera Loch Lochy a nakonec se před námi objevuje jezero Loch Ness.

Jezero

Tolik jsme si přáli ho spatřit a nakonec jsme trochu zklamáni jeho velikostí. Jezero je sice dlouhé 36 kilometrů a jeho hloubka je 325 metrů, ale na šířku má pouhých 1,5 km. Nevadí, my pokračujeme po jeho břehu a silnice nás zavádí do malebného města Fort Augustus, kde zatím končí naše cesta.

Jezero

Tady máme možnost nalodit se na nevelkou bárku, která s námi podnikne hodinovou plavbu po jezeře Loch Ness. Dávno se vyčasilo, slunce praží a modrá obloha slibuje krásný den. Možná i to, že se nám podaří spatřit slavnou Nessii. Zájemců je hodně, ale s trochou štěstí se nám daří dostat se včas na palubu a za chvíli už s námi loď vyplouvá na modré vody legendárního jezera. Osazenstvo si chystá kamery a dalekohledy a každý doufá, že to bude dnes právě on, kdo ji uvidí. Není to ovšem tak jednoduché.

znak

Přestože plujeme v místech, kde prý se lochneská příšera vyskytuje nejčastěji, bude zřejmě problém ji vidět i kdyby se zrovna vynořila. Hladina jezera Loch Ness je totiž značně zvlněna poryvy stálého větru, který vytváří hřebeny, velmi podobné hřbetům tajemných mořských oblud. Jdu se podívat na sonar v kabině, který ukazuje naši polohu a pohled do hlubin jezera. jak mi vysvětluje přítomný lodník, plujeme právě nad jakýmsi dlouhým jezerním příkopem, nad hlubinou téměř 300 metrů, kde už předtím prý byl několikrát zaznamenán výskyt podivného velkého tvora. Dnes ho citlivé přístroje nezaznamenávají a tak vycházím na palubu, abych si užil plavby po legendárním jezeře. I bez Nessie je to skvělý zážitek.

Jezero Loch Ness

Občas se přibližujeme k příkrým břehům jezera a vysoko nad námi se zvedají hustě zalesněné kopce, do kterých se opírá odpolední slunce a také proplouváme kolem rybářské vesnice. Jsme nedaleko místa, kde prý byla lochneská příšera viděna docela nedávno. Poprvé to ale bylo už v dubnu roku 1933, kdy ji na jezeře spatřili manželé Mackayovi a od té doby se našlo několik svědků, kteří ji dokonce i vyfotografovali.

Nám se to dnes nezdařilo a tak si po návratu do přístavu a rychlém obědě alespoň zajdeme ve Fort Augustu do muzea a prodejny suvenýrů, kde si lze koupit nejen knížku s podrobnostmi o výskytu lochneské příšery, ale slavnou Nessie v nejrůznějším provedení. Keramickou i plyšovou, na pohlednicích, fotkách i samolepkách. A komu by ani tohle nestačilo, může se s ní vyfotografovat v místním parku. Je tu provedena v nadživotní velikosti z drátěné síťoviny, která v létě obroste popínavou zelení , což vyhlíží velmi reálně.

Odjíždíme a pokračujeme silnicí po levém břehu až ke zříceninám romantického středověkého hradu Urquhart, který leží přímo na břehu Loch Ness. Tady máme kratší zastávku na místech, odkud se nám naskýtá kouzelná vyhlídka na hrad i jezero. Právě tady pod hradem prý docela nedávno spatřil jeden z místních občanů znovu proslulou tajemnou jezerní příšeru. Jak prý vypověděl, měl příležitost ji pozorovat docela dlouho, když se poblíž břehu náhodně vynořila. Ale my ani tady nemáme dnes štěstí, přestože pak můžeme ještě pozorovat rozvlněné jezerní vody, když projíždíme kolem břehů Loch Ness na sever do města Inverness, a pak zpět na jih přes malebné skotské městečko Pitlochry se už za tmy vracíme zpět do Ediburghu.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress