Hlavní stránka

Kontroly na letištích se zpřísňují, lidé by měli před dovolenou myslet i na stav baterie v mobilu

(16.07.2015)

Lidé by měli před cestou na dovolenou pamatovat na kapacitu baterií ve svých mobilech. Na letišti jim to usnadní situaci. Bezpečnostní předpisy se stále zpřísňují a v případě, že cestující přijdou před kontrolu s vybitým mobilem, musí počítat s komplikacemi v podobě podrobné prohlídky. Pracovníci ostrahy totiž mohou vyzvat cestující k zapnutí elektronických zařízení, která si berou na palubu. Tím prokážou, že opravdu slouží svému účelu a vyloučí se tak možnost teroristického útoku.

Pracovníci tuzemských letišť věnují zvýšenou pozornost prohlídce elektronických zařízení. Je to dáno charakterem těchto přístrojů a zároveň stále rostoucím výskytem mobilních telefonů, tabletů a notebooků v zavazadlech cestujících. "Před bezpečnostní kontrolou je nutné veškerou větší elektroniku z kabinového zavazadla vyndat do přepravky k samostatné kontrole mimo zavazadlo. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že u těchto zařízení mohou probíhat podrobnější ruční prohlídky nebo prohlídky detektory výbušnin," upozornila Marika Janoušková z Letiště Václava Havla Praha.

Důvodem kontroly funkčnosti mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení je ověření nezávadnosti přístroje. "V případě nemožnosti spuštění je třeba připravit se na mnohem podrobnější kontrolu, nicméně samo o sobě toto není automatickým důvodem k vyloučení z přepravy," vysvětlila Janoušková. Možnosti dobití mobilních přístrojů v prostorách letiště jsou však omezené. "Výdrž baterie u moderních přístrojů s množstvím energeticky náročných funkcí není při běžném používání delší než 24 hodin. Přitom právě při cestování elektronické pomocníky využíváme ve větší míře, ať už k ukrácení času při čekání nebo k práci, hrozí tak větší riziko úplného vybití," sdělil Radim Tlapák, ředitel předního tuzemského e-shopu s bateriemi BatteryShop.cz a doporučil, že pro tyto situace je vhodné se vybavit externí baterií, která poslouží jako záložní zdroj energie a je možné s ní nabít všechny typy přístrojů.

Některé státy podle odborníků na leteckou dopravu zpřísnily pravidla dokonce natolik, že zařízení, která nelze na stanovišti zapnout ani dobít, nejsou pro přepravu v kabinovém zavazadle přípustná. Týká se to například USA a Velké Británie. Zástupci českých letišť proto doporučují mít zařízení vždy dobité tak, aby bylo schopné zapnutí a ověření funkčnosti. "Co se týká doporučení pro převoz elektroniky, tak stále platí, že elektronika musí být vyjmuta z kabinového zavazadla cestujícího těsně před kontrolou a podrobena kontrole samostatně. Je to nejrychlejší a nejefektivnější. A ještě jedno doporučení: nenechávat drahou elektroniku v zavazadle, které je následně uloženo v nákladovém prostoru letadla, ale to platí pouze z důvodu možné krádeže," uvedla Michaela Kubešová, tisková mluvčí letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Dobrá příprava elektronických zařízení a kontrola baterií je důležitá zejména v letním období, kdy jsou tuzemská letiště více vytížena. Zdržení v podobě podrobné bezpečnostní kontroly by pak mohlo znamenat i ohrožení odletu na plánovaný letní pobyt. Právě cesta letadlem je nejčastější způsob přepravy Čechů na dovolenou. Podle statistik cestovní agentury Invia preferuje letecké zájezdy 70 % českých turistů. Létají nejčastěji do Řecka a Turecka.

O Letišti Václava Havla Praha

Mezinárodní letiště Václava Havla Praha neboli Praha/Ruzyně je veřejné mezinárodní letiště umístěné na severozápadním okraji Prahy, v městské části Praha 6, katastrálním území Ruzyně. Letiště je určeno pro mezinárodní i vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný letecký provoz. Se jménem bývalého prezidenta Václava Havla bylo spojeno v říjnu 2012. Jedná se o největší letiště v Česku, které v roce 2008 odbavilo rekordních 12,63 milionů cestujících při taktéž rekordních 178 tisících pohybů letadel. 

O Letišti Leoše Janáčka Ostrava

Zřizovatelem ostravského letiště v Mošnově je Moravskoslezský kraj. Letiště Leoše Janáčka Ostrava loni přepravilo 297 691 cestujících, o 15 procent více než v roce 2013. Přibylo lidí na pravidelných i nepravidelných letech. Počet cestujících je nejvyšší za posledních pět let. Letiště má mezinárodní charakter, podobně jako například letiště v Brně Tuřanech.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress