Hlavní stránka

Stany před létem zdražily o 4 %, e-shopy outdorové vybavení téměř nezlevňují

(02.07.2015)

Cena stanů v českých e-shopech před letní sezónou vzrostla o 3,8 %. Stan pro dva lze pořídit v průměru za 4376 Kč. Ukázala to analýza služby Karsa Monitor, která sledovala ceny zboží v tuzemských internetových obchodech s outdoorovým zbožím. Výsledky měření prokázaly, že čeští prodejci u tohoto sortimentu nepracují s cenou. Starší modely stanů, batohů či spacáků většinou zůstávají nezlevněny.

V  rámci analýzy služby Karsa Monitor bylo po dobu více než 200 dní sledováno 16 657 produktů z  kategorie sportovního vybavení pro kempování. Z  monitoringu cen vyplynulo, že tuzemští internetoví prodejci nezohledňují sezónnost a stáří produktu. Outdoorové zboží totiž zlevňují pouze minimálně. V  případě batohů bylo možné zaznamenat ve sledovaném období maximální zlevnění na úrovni 3,2 %, u spacích pytlů to bylo jen 1,5 %. V  kategorii stanů došlo dokonce k  průběžnému zdražování, a to o 3,8 %.

"Běžnou praxí u zahraničních obchodů je, že po uvedení nového výrobku na trh je významně zlevněn starší model a prodejci se tak zbaví skladových zásob. V  tuzemsku toto pravidlo neplatí. Prodejci nepracují s  cenou a často prodávají staré modely sportovního vybavení za stále stejné ceny," uvedl Michal Ježek, ředitel společnosti Karsa Technologies, která nabízí provozovatelům e-shopů moderní cloudový nástroj Karsa Monitor pro analýzu cen produktů v  reálném čase. "Čeští zákazníci, kteří se chtějí vybavit na kempování, proto nemusejí vyčkávat na období posezónních slev, protože cena většiny produktů zůstává stejná," doplnil Ježek.

Nabídka stanů na českém on-line trhu je široká a zahrnuje zboží jak od českých renomovaných značek, tak od zahraničních výrobců. Analýza Karsa Monitoru ukázala, že dvoumístné stany se na internetu prodávají v  průměru za 4 376 Kč. V  případě stanů pro čtyři osoby je pak průměrná cena v  e-shopech 6 056 Kč a pro šest osob 9 200 Kč. Na trhu jsou dostupné různé varianty stanů dle charakteru využití. "Pokud pořizujete stan na pěší túru a  budete jej převážně nosit na zádech, dejte raději přednost odlehčeným variantám pro jednu až dvě osoby. Počítejte však s  tím, že ultralehké stany jsou kvůli využití speciálních technologií nákladnější a materiál nemusí tolik vydržet. V  případě, že se chystáte na rodinný výlet a stan dáte do auta, tak vás váha nemusí zajímat a zaměřte se spíše na snadnou manipulaci," podotkl k  výběru stanů Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

Sportovní batoh s  objemem 30 litrů vyjde zákazníka českých e-shopů v  průměru na 1 690  Kč. U batohu s  objemem 70 litrů se pak cena pohybuje kolem 3 370  Kč. Moderní batoh pro turistiku je standardně vybaven pláštěnkou a reflexními bezpečnostními prvky. Podle odborníků je nejdůležitějším parametrem outdoorového batohu kvalita bederního pásu, který pomáhá lépe rozložit váhu nákladu na celé tělo a ulevuje ramenům. Ramenní popruhy by pak měly být dostatečně široké a tuhé. Na trhu jsou dostupné i ultralehké batohy, které tyto parametry nesplňují, proto nejsou vhodné pro nošení větších zátěží.

Prodejci sportovního vybavení pro turistiku a kempování tradičně registrují největší poptávku těsně před zahájením sezóny, tedy v  červnu a prvním červencovém týdnu. Právě do tohoto období soustředí své marketingové akce. "Organizujeme regionální výstavy stanů, na kterých má zákazník možnost si stan detailně prohlédnout nebo vyzkoušet. V  rámci výstav nabízíme zákazníkům i zvýhodněné ceny stanů či spacáků," sdělil Martin Kalaš, manažer marketingu a  obchodu společnosti Rock Point, který zároveň upozornil, že v  posledních letech začíná start výprodejů v  rámci celého outdoorového trhu čím dál tím dříve.

Tabulka 1: Průměrné ceny stanů v  českých e-shopech

Typ stanu

Cena v Kč

Pro 2 osoby

4 376

Pro 4 osoby

6 056

Pro 6 osob

9 200

Zdroj: Karsa Monitor

Tabulka 2: Průměrné ceny batohů v  českých e-shopech

Typ batohu

Cena v Kč

30 l

1 690

70 l

3 370

Zdroj: Karsa Monitor

Tabulka 3: Průměrné ceny batohů v  českých e-shopech dle značky

Značka batohu

Cena v Kč

Husky

30l  1 432 / 70l 2 902

Deuter

30l  2 494 / 70l 5 220

Osprey

30l  1 977 / 70l 5 667

Ferrino

30l  2 425 / 70l 2 773

Gemma

30l  1 478 / 70l 2 760

Doldy

30l  1 362 / 70l 3 143

Hannah

30l  1 665 / 70l 3 612

Zdroj: Karsa Monitor


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress