Hlavní stránka

Muzeum hasičů v San Francisku

(16.06.2015)

Mezi ty, jejichž povolání patří odedávna k nejváženějším a nejvíce respektovaným patří v kalifornském San Francisku bezesporu hasiči. Město až na výjimky sestává z dřevěných domů, které pocházejí v těch nejstarších historických čtvrtích až z počátku 19. století a jsou mnohdy velmi malebné. O to víc tady ale hrozí požáry. 

Ten největší zuřil ve městě několik dní po velkém zemětřesení v roce 1906. Kromě požárů vyjíždějí hasiči samozřejmě i k nejrůznějším nehodám a jiným neštěstím, kde jsou dokonce velmi žádaní, protože mají mezi sebou odborníky, kteří bez problémů poskytnou první pomoc komukoli a zajistí odvoz do nemocnice. Proto je často zvykem volat při jakýchkoli zdravotních problémech raději hasiče, než soukromou zdravotní ambulanci. Ty jsou dosti drahé a kupodivu leckdy i pomalé. Služby hasičů jsou mnohem rychlejší a také podstatně levnější při stejné odborné pomoci.

Stát se hasičem je dodnes velkou touhou kluků a mladých mužů, protože být přijat do jejich sboru se podaří jen těm nejlepším. Není tedy divu, že hasiči mají v San Francisku své samostatné muzeum s názvem "San Francisco Fire Department Museum", které je umístěno v části hasičské stanice na ulici Presidio. 

Je to sice poněkud mimo centrum, ale pro toho, kdo chce poznat minulost města v zálivu u Tichého oceánu, je opravdu neocenitelné. Návštěvník tady najde originální dokumenty z doby, kdy město vznikalo a pak se rozrůstalo v období "zlaté horečky". Dozví se, jak v polovině 19. století byl založen nejprve sbor dobrovolných hasičů, který se později změnil na profesionální. V muzeu můžete vidět původní originální hasičské obleky i přilby, nářadí a náčiní a také několik původních malebných hasičských stříkaček, věder na vodu, požárních hydrantů. A protože San Francisko je u moře, také tu mají i modely a obrázky lodí, určených k hašení požárů v přístavu a na moři. Najdete tu i povídání o slavných mužích, kteří se zasloužili o rozkvět zdejšího hasičského sboru. Mezi dokumenty určitě zaujmou originální výtisky novin právě z doby obrovského požáru po zemětřesení v roce 1906. Zdejší hasiči se s ním obětavě potýkali ještě tři dny, několik z nich bylo zraněno a dva přitom zahynuli.

Je zajímavé, že největší legendou zdejších hasičů se nestal kupodivu muž, ale krásná mladá žena. Jmenovala se Lilly Hitchcok Coit a už od dětství obdivovala hasiče a fandila jim. 

Protože žena se v té době samozřejmě nemohla stát členkou hasičského sboru, omezila se Lilly na to, že hasiče provázela při každém požáru, hlídala jejich koně a donášela jim občerstvení. A drsní muži si ji oblíbili natolik, že jí nakonec vymohli titul čestné hasičky a mohla nosit i na míru šité "hasičské oblečení" a přilbu.

Stala se jakýmsi jejich maskotem pro štěstí. Zemřela v roce 1928 jako všemi vážená a oblíbená dáma, která dokonce publikovala své paměti. A která se zapsala do historie San Franciska i tím, že odkázala své jmění na postavení vyhlídkové věže Coit Tower, která patří dodnes k nejnavštěvovanějším památkám města.

Podle materiálů, které jsem našel v hasičském muzeu, vždy ráda cestovala, pořádala besedy a v Evropě se setkala například s císařem Napoleonem III. a dalšími osobnostmi tehdejší doby.

Muzeum hasičů v San Francisku by měl rozhodně navštívit každý, kdo chce vniknout hlouběji do historie tohoto krásného města a pochopit jeho minulost. Pro našince je příjemné, že vstup je zdarma, pouze s dobrovolným příspěvkem, ovšem návštěvní doba je poněkud omezená. Muzeum na 655 Presidio Ave. je otevřeno pouze od čtvrtka do neděle vždy od 13 do 16 hodin. Ale jak jsem byl ujištěn, v případě vážného zájmu je možné prohlédnout si v uvedené době i vedlejší moderní fungující hasičskou stanici, pokud to je z provozních důvodů možné.

Muzeum je určitě i přes svůj nevelký rozsah jedním z nejzajímavějších ve městě a dokáže poskytnout v relativně krátké době informace, jaké se jen obtížně hledají i v objemných a drahých průvodcích.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
00:54 29.08.
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress