Hlavní stránka

Skotsko s příchutí tradiční whisky

(18.05.2015)

Mnozí rodilí Skotové prohlašují, že ten, kdo při návštěvě jejich vlasti neokusí pravou skotskou whisky, nepozná jak skutečně chutná jejich země. Protože Skotsko je od nepaměti spojeno s výrobou a vývozem kvalitního alkoholického nápoje, podávaného na vládních recepcích a jiných oficialitách. A vůbec všeobecně oblíbeného. 

V našem programu, který byl nabitý návštěvou historických i přírodních památek v Edinburghu i jinde ve Skotsku, nám už bohužel nevybylo místo na návštěvu některé z venkovských palíren whisky, které obvykle nabízejí prohlídku výroby, odborné výklady i ochutnávky. V samotném Edinburghu byla poslední palírna whisky uzavřena už před mnoha lety. A tak jsme uvítali, když jsme po téměř celodenní prohlídce edinburghského hradu vyšli na okraj široké hlavní ulice Royal Mile, kde se jen co by kamenem dohodil, nachází velký starobyle vyhlížející dům, který nabízí návštěvníkům jako jsme my základní seznámení s tímto typickým skotským nápojem.

Společnost s názvem "The Scotch Whisky Experience", kterou samozřejmě pod tímto názvem najdete i na internetu, existuje v hlavním městě Skotska už 27 let a návštěvníky vítá v nejrůznějších světových jazycích. K našemu nemalému podivu i v perfektní češtině. Manažerkou firmy je totiž už po léta paní Lenka Whyles, původem z Olomouce, která se do Skotska provdala. Jak nám sděluje, chtěla by ještě rozšířit informace o korejštinu, protože návštěvníků z Jižní Koreje také v poslední době přibylo.

Prohlídka začíná dost netradičně, usednutím do sedačky v jakémsi napůl otevřeném velkém sudu, jaké se používají k dozrávání whisky, na krku se sluchátkem, které nás v podobě výborného českého elektronického průvodce provází všemi prostorami budovy. Během cesty sudu po kolejích se z fotografií i filmových záběrů zábavnou formou dozvídáme, jak a kde se skotská whisky vyrábí, jaké různé příchutě může mít podle míst původu. 

Ta z palírny na ostrově Islay chutná vůní kouře, mořské soli či mořských řas, ta "vnitrozemská" od Aberdeenu má zase jemný nádech zralých hrušek, manga nebo brusinek. Pak už jen záleží čemu kdo dává přednost. Vyrobit kvalitní a žádaný nápoj si vyžaduje nejen dobrou pramenitou vodu, která je jeho základem, ale také ječmen, kvasinky a kvalitní, ručně vyrobené sudy. Ale hlavně po léta děděné znalosti, lásku k oboru a mistrovství všech, kdo se na tom podílejí. 

Na první pohled je to jednoduché: ječmen se nejdříve máčí ve vodě a pak naklíčí ve sladovně. V peci, kde hoří rašelina, se potom slad suší a získává svou zvláštní vůni, kterou předává v konečné fázi výroby výslednému nápoji. 

V dřevěných kádích jsou pak se sladem smíchány kvasinky a při fermentaci dojde k přeměně cukru na alkohol. Jeho obsah zatím není vysoký a zvyšuje se teprve následnou destilací v měděných kotlích. 

Při další fázi prohlídky opouštíme náš pojízdný sud a vydáváme se na prohlídku malého muzea, ve kterém se seznamujeme s výrobou dřevěných sudů, v nichž po destilaci zraje whisky nejméně tři roky, ta ještě lepší a kvalitnější třeba šest nebo i několik desítek let. Takže kvalitní sudy jsou opravdu velmi důležité a vyučeným bednářem se šikovný řemeslník stává až po čtyřech letech. Při výrobě se samozřejmě nepoužívají hřebíky a sudy drží pohromadě jen díky obručím.

Součástí prohlídky je také ochutnávka skotské whisky, která se odehrává v jakési zasedací místnosti, kde nejprve shlédneme film o různých místech ve Skotsku, kde se whisky vyrábí a jsme poučeni o specifických chutích a vůních. Aby to nebylo málo, rozdají nám asistenti zvláštní kartičky, na kterých si můžeme vybrat svou oblíbenou vůni. Vybraná whisky je nám pak nalita k ochutnání do originální skleničky, kterou po skončení akce obdržíme jako malý dárek ve speciální krabičce i s návodem jak a s čím whisky správně pít.

Posuzuje se barva, která vypovídá o jejím stáří, vůně... A pak už záleží na osobní preferenci. Někdo ji pije s ledem, se sodovkou a také se zázvorovým pivem. Ale nikdy to nemá být velké množství, protože skotská whisky je drahý a speciálně připravovaný nápoj, který se pije pro chuť, má se poválet po jazyku, vychutnávat jako skotská země, ze které pochází.

Součástí prohlídkového okruhu THE SCOTCH WHISKY EXPERIENCE je i velmi obsáhlá stálá expozice skotské whisky, asi právem dnes pokládaná za největší na světě. Jejím základem je sbírka brazilského milovníka whisky pana Vidize, který shromažďoval vzácné skotské značky z nejrůznějších vyhlášených palíren přes 35 let. V hlavním městě Skotska je k vidění od roku 2008. A tak si dnes prohlížíme stovky vzácných lahví se zlatavým obsahem, uzavřené v bezpečí zasklených vitrín. Jedním z nejvzácnějších exponátů je prý Dimple Pinch, limitovaná edice, jejíž jediná láhev přišla už v roce 1969 sběratele na tisíc dolarů.

Náš výlet do světa skotské whisky končí velmi příjemně. V baru pro návštěvníky, kde si každý může koupit a ochutnat nejrůznější druhy whisky podle svého gusta. A my se můžeme konečně posadit s manažerkou podniku Lenkou Whyles, která nám samozřejmě při sklence staré whisky, vypráví nejen o tomto podniku, který vznikl, aby přinesl návštěvníkům Skotska základní informace o národním nápoji, ale také aby je připravil na případnou návštěvu některé z venkovských palíren whisky. Tu lze po dohodě předem i zajistit, pokud návštěvníci nevyužijí některých zájezdů, nabízených cestovními kancelářemi, v jejichž programu je i návštěva takové palírny. 

Lenka Whyles povídá i o sobě, o tom, jak se po promoci na olomoucké fakultě, kde studovala angličtinu a španělštinu, v roce 1997 vdala a odstěhovala do Skotska. A jak začala pracovat v podniku, který jí umožnil uplatnit různé originální nápady. Jen neradi se loučíme, ale čeká nás ještě návštěva velkého obchodu také v této budově, kde nabízejí zájemcům ke koupi za přijatelné ceny různé druhy skotské whisky a samozřejmě i mnohé jiné suvenýry, včetně knih o tomto národním nápoji s mnoha recepty. A také originální skotské kroje. Ale venku se mezitím setmělo a je čas vrátit se nočním městem do hotelu, kde si můžeme naše dnešní poznatky před spaním ještě připomenout malým douškem výborné skotské whisky.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress