Hlavní stránka

Írán - ani východ, ani západ

(06.02.2015)

U nás dávno zapomenuté heslo jedné z nejslavnějších revolucí na světě, je stále živé v Íránu. V době kdy ajatolláh Chomejní získal moc v zemi a nastolil vládu duchovních, se poměry v Íránu změnily. Islámská republika se rozhodla najít vlastní cestu a odmítnout pod heslem "Ani Východ, ani Západ!" staré vlivy - Brity, Američany i Rusy.

Události osmdesátých let ovlivnily současnou podobu íránských měst, jako málokteré. Obsazení americké ambasády a vyhnání Američanů ze země, neutuchající palestinsko-izraelský spor a irácko-íránská válka nezanechaly stopy jen na státní rétorice. Íránské ulice jsou živoucí známkou toho, že místní nezapomínají. Ulice nesou jména šahídů, mučedníků, kteří padli za války proti Iráku a jsou lemovány jejich fotografiemi. Někdy jsou fotografie malé, a jsou jich celé stovky, zasazené do kovových rudých tulipánů - znaků mučednictví. Jindy jsou velké, přes stěnu. A jindy jsou velké, jako celý dům. Teheránský hřbitov Behešt-e Zohra, kde se hroby mučedníků táhnou v nekonečných řadách, je stále jednou z nejnavštěvovanějších památek města.

Teherán

Vedle něho je další perlou Teheránu stará americká ambasáda, ozdobená protiamerickými grafity a malbami. Můžete se tak pokochat vyobrazením Sochy svobody, mající lebku místo tváře, nebo, dovolí-li vám to vaše perština, přečíst si něco málo z protiamerických výroků, uvedených na zdech. Nedaleko ambasády je jedna z nejvyšších budov vyzdobena padajícími bombami namísto amerických hvězd a skvostným nápisem: "Smrt Americe!"

Teherán

Podobnými nápisy jsou ozdobeny i ulice ve svátek Rúz- e Qods, Den Jeruzaléma. V tento den se Íránci shromažďují, aby pod taktovkou duchovních nenáviděli Izrael, Ameriku, židovskou nadvládu nad světem a vůbec. Tento svátek se slaví i přesto, že židé mají v Íránu zastoupení v parlamentu a jsou nejpočetnější židovskou komunitou v muslimské zemi. Je to rozdíl mezi židy a Izraelem, který je patrný.

Teherán

Na Den Jeruzaléma se v ulicích shromáždí tisícovky lidí a prochází v průvodech okolo plakátů židovských hvězd a amerických vlajek, vyzdobených vtipnými pointami. Pokud mají zájem, mohou si na výstavách podél cest počít o utrpení Palestinců, nebo nově o podpoře Izraele a USA syrským povstalcům, kteří dali vzniknout Islámskému státu.Je to zkrátka velká událost. A ačkoliv polovina Íránců má příbuzné na Západě, nebo se tam aspoň touží odstěhovat, sleduje zakázané americké filmy, poslouchá zakázanou hudbu, používá facebook a je posedlá instagramem, Den Jeruzaléma je prostě šou.

Protizápadní rétorika je zarytá hluboko pod kůží, ale i přesto je každý Íránec nadšený, když vidí cizince. Ať už je to dáma zabalená v čádoru, prodejce na bazaru, nebo molla nějaké mešity, popovídají si vždy rádi. Optají se, jestli je něco z toho, co slyšeli, pravda, a pak vás poprosí, ať jim dovezete švýcarský nůž nebo kostku ementálu, protože to v reklamách vypadá tak dobře. Írán je zkrátka jiný svět dvou tváří, který musí člověk zažít, aby aspoň trochu pochopil.

Článek vznikl ve spolupráci s CK Mundo.


 

Lenka Hrabalová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress