Hlavní stránka

Indiáni, osadníci a dinosauři ve starém Albuquerque

(22.01.2015)

Po několika dnech toulek severní částí amerického státu Nové Mexiko se blížím znovu k městu Albuquerque, odkud mám odletět do Las Vegas a pak San Franciska. Po cestě přespávám v Motelu 6 v městečku Bernalillo. Tyto motely patří obvykle k cenově nejpřijatelnějším a svým vybavením mohou většinou směle soutěžit s podstatně dražšími hotely. A jak je v Americe chvályhodným zvykem, poskytují unaveným poutníkům obvykle zdarma i kávu a led na vychlazení nápojů, což je v pouštním horku zvláště příjemné.

Silnice číslo 25, která mne sem přivedla z Taosu a pak hlavního města Santa Fe, sleduje tok řeky Rio Grande a vede mne pak kolem letiště pro horkovzdušné balony k prvním domům na předměstí. Bylo by to jistě lákavé vyletět si nad řeku a písky pouště, ale čas to nedovoluje. A tak si slibuji, že při některé z příštích návštěv si takový zážitek rozhodně nedám ujít. Ale to už vjíždím do ulic města, kde brzy ráno ještě není příliš hustý provoz a tak se vcelku bez problémů dostávám na okraj historického starého města - Old Albuquerque, které je pro každého návštěvníka určitě nejzajímavější.

Old Albuquerque

Old Albuquerque

Tady na březích Rio Grande žilo původní indiánské obyvatelstvo a právě sem přišli počátkem 18. století první španělští osadníci, vojáci a mniši, aby tady založili osadu a později prosperující město. A sem přicházeli později také američtí osadníci, dobrodruhové, řemeslníci a farmáři. 

Old Albuquerque

Old Albuquerque

Staré město Albuquerque si ale až do dnešních dnů zachovalo svůj původní mexický ráz, na který je docela hrdé a který dokáže i dobře prodat. Kdo by se nedal okouzlit romantickou atmosférou mexicko amerického západu, jaký si dobře pamatujeme z filmů našeho dětství... 

Old Albuquerque

Old Albuquerque

Old Albuquerque

Historický Old Town mne vítá velkolepou jezdeckou sochou, pomníkem španělského guvernéra Francisca Cuervo y Valdeze, který v roce 1706 toto město založil. Vjíždím do spleti ulic starobylých přízemních nebo patrových domů z nepálených cihel a dřeva s verandami, nad kterými visí hrozny červených a žlutých paprik a kde z hospůdek "bodegas" zní mexická hudba. A právě tak jako ve všech městech, kde žijí Mexičané, také tady je centrem starého města Albuquerque rozlehlé náměstí s pěkným parkem s besídkou uprostřed a s kostelem omítnutým okrovou hlínou.

Malebný kostel San Felipe de Neri z 18.století je obklopen pěknou zahradou s růžemi kolem budovy někdejšího kláštera. Má trámový dřevěný strop a uvnitř je vyzdoben po způsobu španělsko indiánského baroka. 

Old Albuquerque

V jedné z částí parku mezi palmami a subtropickými rostlinami, nad kterými poletují barevní motýli a kolibříci, nacházím pět vysokých stožárů s historickými vlajkami. Od španělské přes mexickou a americkou, až po vlajku jižanské Konfederace a samozřejmě nakonec i vlajku dnešního Nového Mexika, na které září ve žluti písku pouště indiánský symbol Slunce. 

Občanská válka, při které vojska jižní Konfederace na krátký čas obsadila město Albuquerque a zuřivě se tady bránila armádě Unie, připomínají dvě jižanská děla, umístěná na okraji parku. V besídce, kde se o víkendech konají koncerty, se dnes usadila starší dáma, jakási svérázná umělkyně, která tu maluje obrazy s náměty pouště Nového Mexika a nabízí je turistům. 

Kolem z hospůdek to voní mexickými jídly, ale je ještě příliš brzy a tak se vydávám do ulic starého města. Nacházím několik muzeí, dokonce i muzeum chřestýšů, kde v teráriích vystavují ty nejpěknější jedovaté hady. A samozřejmě množství obchůdků s vyřezávanými a malovanými suvenýry, mexickými oděvy a keramikou. Ve starém městě je jich přes 150. 

Old Albuquerque

Jsou tu i malebná patia, dvorky zarostlé opunciemi a trnitými kaktusy z pouště nebo keři s barevnými květy. A kavárničky s výbornou kávou... To vše je okouzlující staré město, ze kterého nakonec vycházím na okraj velkého dobře udržovaného parku s anglickými trávníky, dětskými hřišti a příjemnými odpočívadly pod palmami. Tady nacházím na rozsáhlé umělé skále neobvyklý pomník prvním osadníkům.

Jsou tu rozmístěny sochy v životní velikosti, představující příchod prvních španělských vojáků, mnichů a farmářů do Albuquerque. Návštěvníci se mohou bez problémů mezi bronzovými sochami procházet a prohlížet si je zblízka, pozorovat dramatický útok vlků na buvoly, táhnoucí vozy osadníků, vojáky na koních s meči a korouhvemi.

Přírodovědné muzeum v Albuquerque

Přírodovědné muzeum v Albuquerque

A pak už přicházím k velké moderní budově Přírodovědného muzea, které rozhodně stojí za několikahodinovou návštěvu. Už třeba jen proto, že tady mají největší sbírku fosilií, nalezených v pouštích Nového Mexika. Jako poutače slouží velcí bronzoví dinosauři před vchodem do muzea. A tak mám za chvíli možnost procházet klimatizovanými sály a obdivovat kostry velkých ještěrů nebo pozorovat pracovníky muzea, kteří právě čistí a konzervují zkamenělé želvy, staré 65 milionů let. Samozřejmě, že nesmějí chybět ani rozsáhlé expozice současných živočichů a rostlin...

Přírodovědné muzeum v Albuquerque

Přírodovědné muzeum v Albuquerque

Dojmů je tolik, že zapomínám na všecko ostatní. A tak po odchodu z muzea rychle zamířím zpět do starého města, abych ukojil hlad v jedné z typických stylových krčem, kde připravují výborné mexické papriky plněné sýrem a mnohé jiné nám exotické dobroty. A tím se loučím zároveň i se starým Albuquerque, které dokáže překvapivě připravit návštěvníkům tolik různorodých dojmů.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress