Hlavní stránka

Český ráj je zaslíbeným regionem pro filmový turismus

(03.01.2015)

Území Českého ráje je vzhledem ke své rozmanitosti a ideální dostupnosti z hlavního města zaslíbeným regionem pro filmaře. Ve shrnující studii, která vznikla před dvěma lety, je uvedeno v tomto regionu přes 40 míst, kde se v minulosti natáčela nějaká pohádka či film, a to české i zahraniční produkce. Celkem zde od 50. let minulého století do současnosti vznikla skoro stovka filmů, resp. v tomto počtu filmů či pohádek se Český ráj v nějaké podobě objevuje. Proto byl region vybrán Českou centrálou cestovního ruchu - CzechTourism (dále jen "CzechTourism") mezi regiony, o které se "opře" kampaň, která bude do naší země lákat zahraniční turisty a Český ráj připomene i domácím návštěvníkům.

"Británie má svého Jamese Bonda, Francie Asterixe a Obelixe, Nový Zéland Pána prstenů, Skotsko Statečné srdce, my máme originální pohádky a filmy." To je jeden ze závěrů fóra cestovního ruchu a workshopu, který se uskutečnil v pátek 21. listopadu na zámku Hrubá Skála.

Jak uvedla Pavla Bičíková, spolupracovnice pořádajícího Sdružení Český ráj, která se filmovým turismem zabývá, v současné době je zmíněná studie ve formě výletů a přehledu filmů a jednotlivých lokalit prezentována na internetových stránkách www.cesky-raj.info a www.ceskyrajdetem.cz. Zde zájemci najdou jak popis jednotlivých filmových lokalit v Českém ráji, tak také databázi filmů a pohádek, které zde v minulosti byly natáčeny. Jak doplnil ředitel Sdružení Jiří Lukeš, v roce 2015 bude vydán nový propagační materiál s přehledem výletů, který podpoří právě putování za filmy a pohádkami v Českém ráji.

Zámek Hrubá Skála

Zámek Hrubá Skála

"V roce 2013 jsme začali práce na projektu, který dnes nazýváme kampaňovým titulkem Česko - země jako z filmu. Hlavní část kampaně spustíme na jaře roku 2015. Smyslem je vzbudit u diváků a potenciálních turistů zájem vydat se na jednotlivá místa, kde filmy či pohádky vznikaly," přiblížil nový projekt Jiří Dužár, hlavní projektový manažer CzechTourism. Vybrána byla zhruba padesátka českých a zahraničních filmů, které byly zařazeny do jednotlivých žánrů, jako jsou třeba Tajemno (Spalovač mrtvol), Kultovní (Pelíšky, Samotáři…), Osudové (Tmavomodrý svět) a také Rodinné (Jak dostat tatínka do polepšovny) a Pohádkové (S čerty nejsou žerty). Tyto filmy budou představeny v krátkém spotu, který bude promítán v  kinech, prostřednictvím on-line reklamy a na vybraných kulturních akcích. K volnému stažení bude k dispozici mobilní aplikace Czech Film App pro chytré telefony s operačními systémy iOS a Android.

"Z celkem sedmnácti turistických regionů České republiky bylo vybráno sedm, které budou propagovány v rámci image kampaně produktu. Jedním z těchto sedmi regionů bude i Český ráj. Budeme ho domácím i zahraničním návštěvníkům představovat na pozadí filmů Jak dostat tatínka do polepšovny, Jára Cimrman ležící spící a pohádky S čerty nejsou žerty," uvedl Dužár. Projekt bude také pobídkou pro české a zahraniční produkce, aby pro své filmy zvolily jako ideální scenérie z České republiky. V nadcházejících týdnech a měsících například bude natáčet norská produkce na Kosti a v Prachovských skalách film Král Vánoc, který vychází ze stejnojmenného veleúspěšného televizního seriálu. Premiéra v Norsku je plánována na Vánoce 2015, v jednání jsou i další trhy (zejména sousední Švédsko a blízké Dánsko).

Do filmové turistiky se chtějí více zapojit památkové objekty v regionu. Na rok 2016 se chystá připomínka výročí natáčení pohádky Princ Bajaja (1971) na Hrubé Skále, v roce 2015 se zde má uskutečnit festival horolezeckých filmů. Zkušenosti s turisty, kteří se zajímají právě o místa natáčení filmů a pohádek, mají na Sychrově, ve Vesci u Sobotky, na Kosti, kde se v počtu natáčených filmů řadí hned za republikově nejúspěšnější Křivoklát. Vyhledávané jsou také Prachovské skály. Ty v poslední době posloužily i jako atraktivní kulisa pro reklamy.

V rámci setkání na Hrubé Skále zhruba pět desítek účastníků, kteří zastupovali informační centra, památkové objekty, CzechTourism i třeba filmové produkce, řešilo, jak s tématem naložit v budoucnu. V rámci připravované mobilní aplikace Českého ráje bude možné zobrazit i informace o filmových místech. Kromě celostátní kampaně CzechTourism se do budoucna uvažuje i o "festivalu" filmů natáčených v Českém ráji, světlo světa možná spatří také propagační materiál, který nabídku filmové turistiky v regionu kompletně shrne…

Zpracoval: Pavel Charousek, mj. autor studie Za filmem a pohádkou do Českého ráje


 

Lucie Rakoušová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress