Hlavní stránka

Fantastický svět filmů Karla Zemana v Praze

(07.12.2014)

Procházíme po Karlově mostě, jako vždy plném turistů, muzikantů, rychlomalířů a prodavačů všemožných suvenýrů. Prodíráme se davy k Malostranské mostecké věži, abychom po posledním schodišti sestoupili pod most a pak prošli pod jeho obloukem do Saského dvora. Tak jako mnoho dětí i dospělých všeho věku, kteří sem vstupují, jsme i my vzrušeni. Vracíme se totiž do dětských let, kdy jsme s rozzářenýma očima hltali na plátnech kin ty fantastické a dobrodružné filmy, ve kterých jsme s jejich klukovskými hrdiny putovali do pravěku za mamuty a dinosaury nebo v zajetí hraběte Artigase ponorkou na ostrov pirátů a s kluky unesenou vzducholodí po světě. Nebo dokonce s baronem Prášilem až na měsíc.

To vše si dnes můžeme zopakovat. Jsme v Muzeu Karla Zemana, velkého filmaře s dětským srdcem a duší, který od roku 1945, kdy natočil svůj první animovaný film Vánoční sen, rozdával po mnoho let malým i velkým divákům krásné zážitky na plátnech kin. Po loutkových filmech s postavičkou pana Prokouka a filmu o králi Lávrovi přišel v roce 1955 barevný trikový film "Cesta do pravěku", který okouzlil už několik generací a který si získal srdce nejen českých, ale také amerických diváků, a který sklidil mnohá ocenění ve světě. 

Právem začíná tímto filmem muzejní expozice, která nás zavádí do pravěku naší země. Muzejní expozice, které vyprávějí o tom, jak vznikal tenhle unikátní film, jsou velmi názorné. Nechybějí podrobné popisy, fotografie a vysvětlení, jak byly natáčeny trikové scény. Režisér Karel Zeman zřejmě doslova sršel nápady, které obdivoval svého času i americký režisér Steven Spielberg. 

V muzeu jsou vystaveny originální modely, které používal při filmování a které dodnes uvádějí dětské i dospělé návštěvníky v nadšení. Potkáváme tady skupinu starších finských turistů, kteří si profesionálními kamerami pořizují pečlivě snímky exponátů. Jsou nadšeni a jak mi sdělují, chtějí získat znalosti v používání filmových triků, patří mezi velké obdivovatele díla Karla Zemana a znají všechny jeho filmy. 

A pak přicházíme do světa Vynálezu zkázy. Objevuje se před námi strojovna ponorky, můžeme si roztočit její motor a podívat se periskopem nad hladinu, nasadit si potápěčskou přilbu. To vše doprovázeno náležitě podrobnými texty a ukázkami z filmu na malých i velkých obrazovkách. 

Mají tu i originální kostým, ve kterém hrál roli inženýra Simona Harta pan Lubor Tokoš, včetně vysvětlení, jak ve Vynálezu zkázy bylo docíleno iluze starých knižních ilustrací a scén v hloubkách oceánu. 

Tady by se dalo strávit půl dne, ale my pokračujeme dál, kde nás čeká fantastický svět barona Prášila. Ocitáme se v zrcadlovém labyrintu sultánova paláce a pak se můžeme posadit na létající přístroj s blanitými křídly, který nás donese kamsi na měsíční krajinu. V duchu se tady setkáváme s baronem Prášilem, protože míjíme originální kostým Miloše Kopeckého z tohoto filmu, abychom se nakonec posadili do květu "měsíční růže", jak ji vykouzlil trikem Karel Zeman. 

Prohlídku zdánlivě zakončujeme v muzejním obchodu se suvenýry, kde si návštěvník může koupit pohlednice se záběry z filmů K. Zemana, ale také filmy, které byly dosud vydány v digitální kvalitě na DVD. Je tu samozřejmě Vynález zkázy, Cesta do pravěku, Krabat, Baron Prášil. A v nejbližší době už budou v prodeji další dva filmy. Muzeum vydává letos jako novinku i kalendář na rok 2015 se snímky z filmů.

Expozice pokračuje i na na nádvoří, kde se návštěvníci mohou vyfotografovat se známou velrybou z Barona Prášila, nebo se po provazovém žebříku vyšplhat do gondoly "ukradené vzducholodi" nad Prahou. Tady se vyřádí mladí i staří všeho věku. Ale to už je opravdu konec expozice. A my vycházíme zase ven zdobnou bránou ze Saského dvora do ulic malé strany, ještě s hlavou plnou báječných triků a zázraků, jaké uměl vykouzlit jen pan Karel Zeman, který opustil své diváky v roce 1989, ale přesto tady zůstává, aby nás dál bavil a udivoval ve svých fantastických filmech.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress