Hlavní stránka

Tři setkání s evzones

(14.06.2014)

Do Athén přijíždíme navečer a z terasy na střeše hotelu nedaleko centra se nám naskýtá krásný pohled na osvětlenou Akropoli. A také na ulice a náměstí, kde je ještě docela živo. A tak se rozhodujeme využít času a vydáváme se metrem, které v hlavním městě poskytuje nejrychlejší a vcelku i nejlevnější možnost k návštěvě zajímavých míst, na náměstí Syntagma. Téměř nikdo z návštěvníků Athén neopomene toto nejznámější náměstí navštívit - nejen snad proto, že leží v luxusní čtvrti Kolonaki, plné typických řeckých restaurací, kaváren a obchůdků, ale hlavně právě proto, že jen tady u velkolepé budovy řeckého parlamentu lze vidět typické evzones.

Jedná se o gardisty v historických krojích, jaké v 19. století nosili bojovníci proti turecké nadvládě. A jsou to muži, kteří jsou prý velmi pečlivě vybíráni z nejpohlednějších vojáků řecké armády, aby reprezentovali hlavně jako čestná stráž před památníkem neznámého vojína u mohutné budovy řeckého parlamentu, která vévodí náměstí. 

Po příjezdu do stanice Syntagma nám to nedá a ještě se chvíli zdržíme uvnitř. Ve velkých vitrínách kolem stěn jsou tu totiž nainstalované zajímavé předměty z období antiky, které tu našli archeologové při výstavbě metra. Ale pak už se nedočkavě vydáváme k osvětlenému národnímu parlamentu, který byl postaven roku 1842 jako palác řeckého krále Otty l. Později ale chátral a po roce 1923 sloužil několik let dokonce jako útulek pro bezdomovce - než byl rekonstruován a znovu otevřen jako sídlo řeckého parlamentu, kterým je dodnes. 

Teď máme štěstí. Jen chvíli po našem příchodu se střídá stráž u památníku a proslulí vojáci evzones v malebných historických krojích pomalým krokem téměř jako ve zpomaleném filmu, přicházejí vystřídat své kolegy, stojící dosud nehnutě před strážními budkami. Provází je velitel stráží v obyčejné vojenské uniformě, který z prostranství, vydlážděného mramorem, nekompromisně vyhání příliš drzé zvědavce.

Malebné uniformy evzones nás na první pohled upoutají červenou čepicí s dlouhým černým střapcem až k pasu, zlatem zdobenou vestou na bílé košili a bílé krátké skládané sukni. Těch skladů je 400 a mají symbolizovat léta, která Řekové strávili pod tureckou nadvládou. Následují bílé punčocháče a červené dřeváky s velkými černými bambulemi na špicích. Jsou zespodu pořádně pobité železnými cvoky, takže to při pochodu pořádně klape. 

Po vystřídání stráží se konečně zájemci mohou vyfotografovat s oběma evzones, ovšem nesmí se přiblížit na dotek nebo dokonce vzít vojáka kolem ramen, jak to udělal jeden z odvážnějších mladých turistů. Okamžitě následovala silná rána pažbou starobylé karabiny do mramorové dlaždice a přispěchavší důstojník s výtkami mladíka vykázal pryč. 

Evzones patří k největším atrakcím Athén - všude okolo ve stáncích, ale i jinde v obchodech se suvenýry narazíte na ručně malované figurky těchto vojáků ve všech velikostech. Nacházíme je příští den dopoledne také u prezidentského paláce, který býval ještě do poloviny sedmdesátých let minulého století sídlem posledního řeckého krále Konstantina. Dostáváme se k němu rozlehlým Národním parkem - někdejší královskou zahradou královny Amálie, která byla milovnicí exotických rostlin a dřevin. Dodnes jich tu roste několik tisíc.

Už blízko vchodu do parku nás vítá alej vysokých palem královských a pak máme možnost procházky botanickou zahradou, ve které nechybí stinná místa, jezírka s fontánami a dokonce nevelká ZOO se zajímavými zvířaty. Park je oblíbeným místem Athéňanů, kteří tady v letním horku vyhledávají klid a odpočinek na lavičkách. Za parkem přes rušnou ulici narážíme na další, mřížovým plotem obehnaný a veřejnosti nepřístupný park, ve kterém leží někdejší královský, dnes prezidentský palác.

Evzones, kteří tady zastávají úlohu prezidentské stráže, mají trochu jiné uniformy - tmavě modré haleny i suknice. Také tady, stejně jako u parlamentu, se střídá čestná garda každou hodinu. Vojáci s karabinou na rameni předvádějí nezvykle "zpomalený" parádemarš na úzké vydlážděné trase uprostřed chodníku až ke strážní budce před bránou paláce a opět jsou vděčnými objekty pro kamery turistů, kterým ochotně pózují. 

Vracíme se zpět přes park k parlamentu, kde mezitím dochází k velké výměně stráží, která je tentokrát provázena vysvětlivkami z megafonu, bohužel jen v řečtině. Čtveřice evzones, vedená dvěma veliteli pochoduje pomalu špalírem zvědavců k parlamentu. Na prostranství se na chvíli zastaví a postaví se do řady, aby jim velitel mohl pečlivě upravit jejich uniformy a urovnat střapce na čepicích. Neboť čestná stráž musí být přece bez jediné chybičky. Tentokrát tu hraje i hudba a tak jsme rádi, že jsme nepropásli ještě tohle třetí - slavnostní polední setkání s řeckými evzones, které zřejmě doplňuje a korunuje naši návštěvu u parlamentu na náměstí Syntagma. Je to rozhodně zážitek, na jaký se nezapomíná.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress