Hlavní stránka

Putování za dětmi z Pirea

(06.03.2014)

Kdo by neznal tu známou pěknou písničku o dětech z Pirea, které se toulají po břehu a "moře jim nohy omývá"? Už když jsem ji kdysi poslouchal jako kluk, představoval jsem si modravé mořské vlny a bosé nohy řeckých dětí, které se v tom moři brouzdají na okraji písečné pláže. A moc jsem jim to moře záviděl, protože mi bylo jasné, že v totalitě, která ze všeho nejméně přála cestování, se do vysněného řeckého přístavu zřejmě nikdy nepodívám. A najednou to bylo tady.

Počasí nám zatím přálo a tak jsme se rozhodli, že se z Athén vydáme na den do Pirea, který je vzdálen od hlavního města jen něco přes deset kilometrů. Je lehce dosažitelný metrem, jehož jedna linka má konečnou právě v centru starého přístavu.

Cestu, která trvá necelou hodinu, nám vcelku příjemně zpestřují potulní muzikanti, kteří procházejí vagóny, hrají a zpívají řecké lidové písně a vybírají za své produkce drobné mince. Po výjezdu z Athén se metro mění v nadzemní příměstskou dráhu a tak máme možnost pozorovat krajinu - bohužel vcelku dost fádní.

Po východu z nádraží nás ohluší provoz na ulicích u hlavního přístavu, odkud odplouvají velké trajekty na blízké i vzdálené řecké ostrovy. Při pohledu na zdánlivě nepřehledný hustý provoz a výškové budovy kolem přístavu si uvědomujeme, že Pireus má na tři čtvrtě miliónu obyvatel. Už ve starověku byl velmi důležitým přístavem pro Athény, později ovšem upadl a k jeho novému rozvoji došlo až po skončení turecké nadvlády v druhé polovině 19. a počátkem 20. století.

Hlavní přístav v Pireu měl ve středověku název Porto Leone - podle tři metry vysokého kamenného lva, který tam stával, než ho koncem 17. století odvezli Benátčané. V Pireu rozhodně stojí za návštěvu zdejší námořní muzeum, které soustřeďuje množství exponátů z řecké námořní historie, ze slavných bitev i modely starověkých a moderních lodí. 

Návštěvník by určitě také neměl minout Archeologické muzeum, kde je možné vidět množství soch, keramiky a nálezů z vykopávek ve městě a okolí. To ale dnes nemáme v úmyslu - jdeme přece po stopách rybářských přístavů, které obklopují krčmy s vůní pečených ryb a kde se dá posedět nad mořem u stolku s typickou silnou řeckou kávou. 

Po kratším pátrání se nám s pomocí místních obyvatel podaří najít zastávku, odkud nás po chvíli autobus odváží do kopců městem a pak silnicí nad mořem do nejvzdálenějšího a zřejmě i nejhezčího přístavu Mikrolimani. Ještě dnes se mu říká také Turkolimani, protože právě tady v dobách turecké nadvlády měli Turci svou základnu a kotvily zde jejich lodě. Dnes tady kotví nevelké lodě rybářů, ale také menší jachty a nad přístavem se až vysoko do kopců vypínají bílé a barevné domy, domky a vily, zatímco dole v rybářských krčmách servírují hbití číšníci výtečný řecký salát. Samozřejmě nemůžeme odolat a tak ochutnáváme pečenou chobotnici a makrelu. Jsou výborné. 

S restaurací sousedí velké rybářské skladiště, kde můžeme pozorovat při práci starého rybáře, opravujícího sítě a dalšího, který připravuje k vyplutí na druhý den svou bárku. Rozhodujeme se, že se zpět do města vydáme po pobřeží, abychom poznali co nejvíc. A tak se dostáváme jen o kousek dál k jachtařskému klubu v malebném zálivu, odkud můžeme pozorovat plachetnice. A také na vzdálenějších plážích koupající se dospělé i děti. 

Tady konečně narážíme na děti z Pirea, které se ale příliš neprocházejí po břehu, protože pláže jsou plné velkých oblázků. Okaté řecké děti nám nevěnují pozornost a tak se alespoň trochu pobrodíme v teplé mořské vodě a odcházíme dál k velkým přístavům a městu na obzoru. Procházíme promenádou s palmami a kavárnami nad přístavem Zea, kde kotví luxusní jachty s vlajkami cizích zemí a znovu se dostáváme k hlavnímu přístavu. Je tady velice rušno. Do obřího trajektu, který se chystá právě k odplutí na ostrovy Santorini a Krétu, najíždějí osobní i nákladní auta. Ale to už se začíná stmívat a my se loučíme s Pireem a vracíme se na nedaleké nádraží.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
10:13 06.03.Jirka M. Z Pirea 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress