Hlavní stránka

7 netradičních valentýnských výletů: pozorování velryb či návrat do středověku

(13.02.2014)

Čtrnáctý únor. Pro některé lidi den jako každý jiný, pro jiné oblíbený svátek lásky, který vybízí k oslavě. Na sv. Valentýna si lidé tradičně posílají dárky, květiny nebo cukrovinky ve tvaru srdce. Přibývá těch, kteří tráví svátek zamilovaných na cestách a navštěvují romantická místa po celém světě. Nejen pro ty, kteří si chtějí tento svátek užít netradičně, jsme připravili 7 tipů na originální valentýnské výlety, kterými uděláte radost sobě i svému partnerovi.

Tisíce českých zamilovaných párů každoročně tráví den sv. Valentýna v některých evropských romantických metropolích a počet těchto lidí stále stoupá. Mezi nejoblíbenější lokality patří například Francie, Itálie nebo Španělsko. "Přestože jsou každoročně nejnavštěvovanějšími městy například Paříž, Benátky nebo Řím, mladí lidé se nebojí experimentovat a stále častěji vyhledávají netradiční místa. Mladá generace se vyznačuje kreativitou a odvahou, navíc je dobře vybavena po jazykové stránce. Při volbě valentýnských pobytů se proto nijak neomezuje," sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. "V letošním roce navíc 14. únor připadá na pátek. To samozřejmě vybízí k odjezdu alespoň na romantický prodloužený víkend," doplnil Tůma.

Tip 1: Vypravte se do Vídně za operou

Patříte-li mezi kulturní nadšence, vezměte svou drahou polovičku do nedaleké Vídně, která nabízí nepřeberné množství kulturních zážitků. Jedním z nich může být například návštěva Vídeňské státní opery, která představuje jednu z nejpřednějších operních scén na světě. Ačkoliv si zde vychutnáte skutečně rozmanitou nabídku operních a baletních představení, zajímavé je, že program renomované scény se mění každý den. Pokud dáváte přednost baletu, pak navštivte Vídeňskou státní operu v den sv. Valentýna. O den později můžete zhlédnout operu Manon a třetí únorovou neděli dokonce premiéru opery Adriana Lecouvreur. Státní opera myslí také na mladé páry a přináší jim speciální nabídku. Neprodané lístky si mohou zakoupit za velmi výhodnou cenu ještě krátce před začátkem představení, stejně jako vstup na místa ke stání. Cena vstupenek je velmi různorodá, pohybuje se od 8 do 250 eur.

Tip 2: Nenechte si ujít pozorování velryb na Samaná

Pokud chcete svátek zamilovaných spojit s romantickou dovolenou a nevadí vám nejméně dvanáctihodinový let, pak rozhodně navštivte Dominikánskou republiku. Poloostrov Samaná, ležící na severozápadním pobřeží, byl donedávna kvůli chybějící infrastruktuře těžko dostupný. Proslul neporušenou přírodou, klidnými panenskými plážemi a oceánem, který se pyšní nádhernou tyrkysovou barvou. Právě v únoru tento poloostrov nabízí turistům nezapomenutelný zážitek a unikátní podívanou. Hejna velryby hrbaté, známé jako keporkak nebo plejtvák dlouhoploutvý, totiž v zimě připlouvají z Grónska v počtu tří až pěti tisíc kusů. Tito savci každoročně podstupují dlouhou a nelehkou cestu, aby se v teplých dominikánských vodách pářili a přivedli na svět svá mláďata. Sezóna pozorování začíná v polovině ledna a trvá až do konce března. Přestože se výdaje na tuto podívanou pohybují okolo 300 dolarů, zážitek určitě stojí za to.

Tip 3: Vydejte se na zásnuby do Dánska

Svátek zamilovaných bývá často spojován s mnoha dárky, jako jsou například květiny nebo čokoláda. Pravděpodobně tím největším darem, který můžete partnerovi věnovat, je zásnubní prsten. Pokud chcete své zásnuby pojmout velmi netradičně, pak se rozhodně vydejte do Dánska. V této královské zemi je totiž běžné, že ženy na sv. Valentýna žádají své milované muže o ruku. A vězte, že pro nikoho to není zvláštností. Právě naopak. Tento zvyk pochází již ze 13. století, kdy skotská královna Margareta svou vyhláškou umožnila ženám, aby mohly své muže na přestupný rok požádat o ruku. Pokud muž ženu odmítl, musel jí koupit dvanáct párů hedvábných rukavic nebo punčoch. Nejen kvůli zásnubám tak každoročně vyrážejí do dánské metropole davy turistů. Kodaň lze velmi dobře poznat díky turistické kartě Copenhagen Card, která zahrnuje například vstupné do šedesáti muzeí, bezplatnou dopravu vlaky, autobusy a metrem a mnohé další slevy. Tato karta je platná minimálně čtyřiadvacet hodin a stojí 29 eur.

Tip 4: Dopřejte si relaxaci v maďarských termálech. I bez plavek

Pro milovníky horkých lázní a bublinek představuje Budapešť ideální místo pro strávení romantických chvil. Vzhledem k tomu, že se Budapešť nachází na geologickém zlomu, vyvěrá zde stovka pramenů. Tato metropole je proto právem nazývána městem lázní. A právě lázně by neměly chybět na seznamu navštívených míst každého turisty. Pro ty, kteří si plavky nechali doma, jsou Király neboli Královské lázně dokonalou volbou. Do nich je totiž povolen vstup bez plavek. Pro dámy jsou lázně zpřístupněny v pondělí, ve středu a v pátek. Pro pány zase v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Návštěvníci si mohou vybrat z celkem pěti bazénů, jejichž teplota se pohybuje mezi 27 až 38 stupni Celsia. Od roku 1938 tyto lázně zásobuje pramen číslo 2, který je nazýván pramenem Sv. Štěpána. Odpočinek v Královských lázních si můžete dopřát za necelých 240 Kč.

Tip 5: Poznejte romantickou tvář Ruska na vodě

Ačkoliv se může zdát, že je Rusko cestovatelsky zapomenutou zemí, stále existuje množství dobrodruhů, kteří dávají přednost netradiční romantice před klasickými leteckými zájezdy. Pokud chcete zažít něco jedinečného, vydejte se na cestu lodí ruskou krajinou. Během dvanáctidenní plavby z Moskvy do Petrohradu pocítíte dotyk historie, uvidíte klenoty ruské architektury, krásu okolních měst, ale i drsnou přírodu. Pro ty, kdo chtějí poznat ruská města netradičně, je tato plavba to pravé. Během ní poznají pravou tvář města Ugliče, Jaroslavlu nebo Gorici. Seznámí se také s krásami ostrova Kiži nebo vesnice Mandrogy na břehu Oněžského jezera. Cena romantické plavby se pohybuje okolo 50 000 Kč na osobu. "Pokud někoho plavba neláká, podobnou trasu může absolvovat i v kratším čase vlakem. Cestovatelé by měli mít na paměti, že pro každou cestu do Ruska v současnosti potřebují vízum, o které lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo v Brně," upozornil Michal Tůma s cestovní agentury Invia, která nabízí široký výběr pobytů na valentýnský víkend.

Tip 6: Užijte si valentýnské lyžovačky v Rakousku

Pro milovníky zimních sportů může být svátek zamilovaných ideální příležitostí pro výlet do hor. Vášniví lyžaři, které české hory již omrzely, se mohou vypravit brázdit známé rakouské sjezdovky. Jedním z nejoblíbenějších zimních letovisek je například oblast Zell am See - Kaprun. Díky výborné dostupnosti mohou lidé vzdálenost pět set kilometrů z Brna zdolat za necelých šest hodin jízdy autem. Tato lyžařská oblast nabízí zhruba 138 kilometrů sjezdovek všech obtížností a přes padesát moderních lanovek a vleků. Region Zell am See - Kaprun garantuje díky své nadmořské výšce stálé vynikající sněhové podmínky. Na ledovci Kitzsteinhorn je totiž možné lyžovat po celý rok. Lyžaři jistě ocení také to, že všechny areály v této oblasti jsou propojeny systémem skibusů, které lze bezplatně využívat v rámci zakoupeného skipasu. Třídenní skipas v oblasti Zell am See - Kaprun vyjde dospělé v hlavní sezoně na 130 eur.

Tip 7: Vraťte se na víkend do středověku

Hrady a zámky protkané legendami a pověstmi vzbuzují úctu a přitahují romantické duše. Pokud chcete partnerovi darovat opravdu netradiční valentýnský zážitek, navštivte italský hrad Ripa d´Orcia, který se nachází v údolí Orcia nedaleko Toskánska. Tento hrad byl postaven v raném středověku a sloužil jako vojenské strategické místo. V současnosti představuje naprostou raritu mezi hrady, protože nabízí přenocování v tradičních středověkých pokojích. Se svou láskou tak můžete strávit romantickou noc v pokoji, kde před stovkami let ulehali opravdoví králové. Jednu noc v historickém dvoulůžkovém pokoji se snídaní si můžete dopřát za 150 eur. Za návštěvu stojí také Florencie, která je hlavním městem Toskánska a zároveň jeho historickou perlou. Nachází se v ní totiž až třetina všech kulturních pokladů celé Itálie. Kromě toho je tato oblast proslulá výrobou tmavě červeného vína Chianti, jehož ochutnávku byste neměli vynechat, a to nejen na svatého Valentýna.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Invia.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress