Hlavní stránka

Den za Moravu a pochod Moravanů Brnem

(14.10.2012)

Poslední zářijový den se v Brně uskutečnila velmi zajímavá akce, která upoutala pozornost nejen obyvatel města, ale také mnoha turistů, kteří se sem sjeli na Dny vína, ale také k prohlídkám historických památek.Víkendová sobota se stala totiž také dnem konání "největšího promoravského festivalu roku," - setkání všech příznivců a přátel Moravy.

Uspořádalo ho občanské sdružení Moravská národní obec, která svolala do historického centra Brna své členy, aby uspořádala tradiční pochod  městem. Obec byla založena už roku 1985 a její činnost je zaměřena na podporu moravského národního povědomí a moravanství. Zásadně odmítá jakékoli extrémní a nacionalistické myšlení, ale podporuje snahy o obnovení historických práv Moravy, které byly přirozené během tisícileté historie a ještě i před pár desítkami let. 

Vždyť Moravanů jsou čtyři miliony a Moravu bere velmi vážně na vědomí také Evropská unie, která ji zahrnuje do svých přehledů a map. Letošního setkání se zúčastnil i vzácný host, který je jedním z významných činitelů Evropské unie - Hugo hrabě Mensdorff-Pouilly, který tu také pronesl projev.

Celá akce probíhala pod širým nebem  na náměstích a ulicích historického centra Brna . V kostele svatého Tomáše na Moravském náměstí se sešli účastníci slavnostního setkání u hrobky moravského markrabího Jošta a při té příležitosti si připomněli jeho zvolení římským králem  1. 10. 1410.

Shromáždění bylo opravdu slavnostní. Byli tu například  moravští rytíři - členové Královského řádu Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana ve slavnostních oděvech a několik krojovaných skupin z jižní Moravy. Moravskou hymnu a několik dalších písní zazpíval shromážděným v kostele moravský pěvecký sbor.

A potom už se pochodovalo ulicemi Brna, kde z chodníků mávali nadšení přihlížející - místní obyvatelé i turisté a také mnozí cizinci, které nadchly kroje souborů z Prušánek, Ladné nebo hanáckého Manerova. Moravské soubory vystoupily pak v přestávce pochodu na Náměstí Svobody, kde k moravským tancům nesměla chybět ani známá cimbálová kapela Musica Moravica z Valtic.

Pochodu Brnem s vlajkami Moravy a transparenty s nápisy, které připomínaly historii Moravy od roku 822, dodávalo říz bubnování několika bubeníků v historických uniformách císařských arkebuzírů ze 17. století.  

Při zastávce u budovy někdejšího Moravského zemského sněmu byla kromě jiného čtena i Deklarace Moravanů, se kterou se Moravská národní obec obrací na současnou českou vládu. Píše se v ní, že moravští obyvatelé České republiky považují za nutné reagovat na stálý asimilační tlak představitelů českého státu, který směřuje k úplné likvidaci a zapomnění moravských dějin, kultury a tradic. K hlavním požadavkům pak patří zejména oficiální uznání moravské národnosti, zavedení výuky dějin Moravy do školních a vzdělávacích programů a hlavně - navrácení samosprávy Moravy obnovou zákonného zastupitelského sboru s působností v přirozených historických hranicích Moravy.

Ve svých aktivitách zaznamenala Moravská národní obec už několik úspěšných akcí, například iniciativu  Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích v den svátku svatých Cyrila Metoděje, ke které se letos připojilo přes 400 moravských radnic. Zájemci o tyto akce najdou více informací na webových stránkách www.zamoravu.eu. Pochod Moravanů Brnem se koná každý rok na podzim a je to opravdu zajímavá a barvitá událost, která stojí za vidění i účast  široké veřejnosti - všech příznivců Moravy.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
21:15 16.10.Jiří S. Zajímavá akce 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress